Munkahelyi előmenetellel elkerülhetők a szívbajok?

Akit előléptetnek, tovább él?

A munkahelyi előmenetel lehet a kulcsa a szívbetegségek elkerülésének - nemcsak a pénzünk lehet több, de egészségünknek is jót tehet.

2012.06.10 14:55ma.hu

Nemcsak pénztárcánkra lehet jó hatással a munkahelyi előrelépés - egy tanulmány szerint egészségünk is profitálhat belőle. A magasabb pozíciókban dolgozók 20 százalékkal kevésbé hajlamosak a szívbetegségekre mint azok, akiknek kevés lehetősége van jelenlegi helyzetük javítására.

Amerikai kutatók szerint azokon a munkahelyeken, ahol másokhoz képest kétszeres ütemben zajlott a dolgozók előléptetése, 20 százalékkal kisebb volt a valószínűsége annak, hogy valakit szívbetegséggel diagnosztizáljanak egy 15 éves periódus alatt (1985 és 1999 között).

Természetesen figyelembe vették a már fennálló egészségügyi problémákat is, illetve, hogy egy adott ember mikor csatlakozott az adott céghez.

Tehát nem azt került megállapításra, hogy a szívbetegség kevésbé gyakori az eredetileg is egészségesebb és jobb környezetből származó embereknél.

Korábbi kutatások már rámutattak, hogy az Oscar-díj nyertesek tovább élnek, mint a csak díjra jelöltek, a Nobel-díj elnyerői túlélik az elismerésre csak pályázókat.

A jelenlegi tanulmányt a londoni epidemiológus, Sir Michael Marmot vezette a London College-ból, valamint Michael Anderson a Berkeley-i Kalifornia egyetemről.

"A váratlan öröm, hogy elismerik a munkánkat, egyfajta kedvező sokk, amely pozitívan hat egészségünkre - mondta Sir Michael Marmot. - A felfelé irányuló mobilitás jót tesz az egészségnek."

A tanulmányt az Economic Journal közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.