Csökken a vércukorszint emelkedése a mozgással

A "megoldható" dolog: munka közben minden 20 percben fel kéne állni

A vércukorszintünk akkor tartható a legideálisabb szinten, ha munka közben gyakran felállunk és járunk egyet - no de minden 20. percben?

2012.03.10 08:55ma.hu

Jobb lesz azoknak a dolgozóknak a vércukorszintje, akik minden 20 percben mozognak egy kicsit munka közben, mint a mozgást nem végzőknek.

A gyakori szünetet végrehajtani lehetetlennek tűnhet, különösen egy zűrös munkanapon, amikor még az ebédszünet erejéig sem igen tudjuk az asztalunkat elhagyni. De tanácsos...

Ausztrál kutatók rájöttek, hogy a gyakori szünet és egy kis testmozgás segít csökkenteni a test glükóz- és inzulin szintjét evés után.

Bár a Diabetes Care-ben megjelent tanulmány arra nem tért ki, hogy mindennek tartós előnyei is vannak-e, a magas glükóz- és inzulinszint evés után a szívroham és a diabétesz magas kockázatával hozható összefüggésbe.

"Ha sokat ülünk, izmaink használaton kívül vannak, nem segítenek szabályozni számos, testünkben zajló folyamatot" - mondta el David Dunstan, a melbourne-i Szív- és Diabétesz Intézet professzora.

Kutatócsoportja korábban kimutatta, hogy a napi 4 óránál többet tévéző embereknél esélyesebb a korai halál. Az új tanulmány arra is rávilágít, milyen hatással van a hosszas ülés az evés utáni időszakra.

Egy étel elfogyasztása után a glükóz szint megemelkedik, az inzulin szint emelkedésével együtt, mely segít a a sejteknek felhasználni a vércukrot az energiatermeléshez- és tároláshoz. Később a vércukorszint a véráramban csökkeni kezd.

A 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél ez nem működik megfelelően, evés után a glükóz- és az inzlinszint magas marad.

Az ausztrál kutatók tanulmányában 19 túlsúlyos önkéntes vett részt, akik nem mozogtak rendszeresen. 7 órán át ültek a laborban, ahol óránként ellenőrizték vércukor- és inzuliszintjüket. Az első két óra után egy 763 kalóriás italt itattak velük, mely cukorban és zsírban gazdag volt - majd újabb 5 órát ültek.

Minden személy 3 napot vett részt a teszten, a napok között pedig 1-2 hét telt el. Az első napon csak annyit keltek fel, hogy a mellékhelyiségbe kimenjenek.

A második napon minden 20 percben kaptak egy 2 perces sétaszünetet az ital elfogyasztását követően. A harmadik napon hasonló gyakorisággal voltak szünetek, de a sétánál élénkebb tevékenységet kellett végezniük.

Ennek során derült ki, hogy a gyakori felkelés és mérsékelt mozgás a vércukorszint emelkedését mintegy 24 százalékkal csökkentette. Az eredmények az inzulin esetében is ugyanezt mutatták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.