Csak a megerőltető mozgás képes rá

Változtasd meg a DNS-ed - napi 20 perc edzéssel?!

Megváltoztathatjuk a DNS-ünket? Egy kísérlet-sorozat kimutatta, hogy mindössze néhány percnyi, viszonylag megerőltető testmozgás jelentősen megváltoztatja a DNS mintázatát.

2012.03.09 18:55ma.hu

A változások nem magában a DNS-kódban következnek be, hanem annak mintázatában - a testedzés aktiválja a géneket, megváltoztatja azok működését.

Az izmok esetében a testmozgás, úgy tűnik, "felrázza" a géneket, ezzel hozzájárul a zsírégetéshez, valamint támogatja a szervezetet. Már 20 perc tekerés egy szobabiciklin is változásokat idéz elő - írja a Cell Metabolism folyóirat.

A stockholmi Karolinska intézet kutatója, Juleen Zierath professzor elmondta: "Mindig azt mondjuk, az vagy, amit megeszel. Nos, az izom pedig alkalmazkodik ahhoz, amit csinálsz. Ha nem használod, elveszíted."

A professzor és dán, valamint ír kollégái két tesztet végeztek. Egészséges embereket, akik azonban nem edzettek rendszeresen, szobabiciklire ültettek.

Amikor végeztek, biopsziával mintát vettek combizmaikból és elemezték a DNS kémai változásait. Ez kimutatta: a változások perceken belül jelentkeznek. Egyes géneknél, melyek részt vesznek az energia-anyagcserében, a testmozgás eltávolította a DNS bizonyos helyeihez kapcsolódó metilcsoportokat az aktivátor területekről, meghosszabbítva ezzel a DNS-t. Az egyes gének átírása pedig egyszerűbbé vált.

Ugyanakkor az enyhe megterhelés hatására mindez nem történik meg. Ahhoz, hogy megmutatkozzon a változás, az edzést végzőnek komolyan "bele kell húznia" - úgymond, kifulladásig tekernie kell. Ez az a tempó, hogy még tud közben beszélni, de igen nehezen...

A kávénak egyébként hasonló hatása van a sejtekre. Ám azoknak, akik inkább választanának egy cappuccinót az edzés helyett, van egy rossz hírünk: ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érjük el, amit az edzéssel, 50-100 igen erős kávéra van szükség...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.