Nem érdekes már a kapcsolat, a munka?

Az a baj, hogy egyszer mindent megununk

Sajnos, a fenti kijelentés igaz - nehezen találunk olyan embert, aki hosszú évek után is ugyanúgy becsül valamit, mint amikor még új volt a dolog. Vajon van erre gyógyír?

2012.05.24 16:55ma.hu

Nem mind arany, ami fénylik - tartja a mondás. Sokszor bizonyított tény, hogy az a valami, ami boldoggá tesz minket, az idő múlásával veszít eufórikus hatásából. Más szóval, megszokássá válik. A jelenség neve élvezeti alkalmazkodás vagy adaptáció. Vajon van rá gyógyír?

Egy új tanulmány, melyet a Personality and Social Psychology Bulletin közölt, rámutat, hogy a megbecsülés és a változatosság kivédi mindezt és segít nekünk hosszabb ideig boldognak maradni.

Vizsgálatuk során a Missouri egyetem kutatói 481 diáknak tettek fel kérdéseket lelki jólétüket illetően.

Hat héttel később arra kérték őket, azonosítsák a közelmúltban bekövetkezett pozitív változást az életükben. Végül, a 12. hét után azt kérték tőlük, hogy mondják el, hogyan érintette őket ez a pozitív változás.

"Összességében az emberek kevésbé becsülték azt, kevésbé foglalkoztak vele és többet szerettek volna" - mondta el a tanulmány vezetője, Kennon M. Sheldon.

Bizonyos dolgok miatt azonban a pozitív változás sokáig fenntartható. Azok az emberek, akiknél ez jellemző volt, mindig léptek, ha úgy érezték, hogy belesüppednek a megszokásba. Elkezdtek egy új munkát. Más emberekkel találkoztak.

Hosszabb ideig értékelünk valamit, ha változásokat viszünk életünkbe, új kihívásokkal szembesülünk, új dolgokat tanulunk - derül ki a tanulmányból.

A titok abban rejlik: az újdonságok megvédenek minket attól, hogy bombabiztosnak tartsunk dolgokat. A különféle tapasztalatok meglepetést okoznak, ezek hatására jobban értékeljük azt, ami minket boldoggá tesz. Hogyan valósítsuk meg mindezt a mindennapokban?

Unatkozunk párkapcsolatunkban, házasságunkban? Minél több tudást és élményt tudunk kihozni belőle, annál elégedettebbek leszünk a kapcsolatunkkal és annál elkötelezettebbé válunk.

Egész apró dolgok is jól jöhetnek: egy új étterem meglátogatása; elmenni vakációzni egy olyan helyre, ahol korábban sosem jártunk; vagy akár valami újdonság bevetése a szexben...

Unjuk a technikai kütyüinket? Ahelyett, hogy pl. új telefont vennénk, töltsünk le rá vadonatúj alkalmazásokat. Kutatások szerint tapasztalatot, új dolgokat szerezni sokkal érdekesebb és kielégítőbb hosszútávon, mint megvenni valamit, ami gyorsan elavulttá válik.

Álomállásunk rémálommá változott? Keressünk új feladatokat, kihívásokat benne, hogy ne váljon a dolog monotonná. Tanulmányok szerint az érdekes munka sokkal inkább motiváló, mint a magas fizetés, a biztonság és a jó munkahelyi körülmények.

Ha meguntuk a ruháinkat, végezzünk a szekrényben egy alapos takarítást. Rá fogunk jönni, mennyi holmi lapul meg benne, úgy, hogy el is feledkeztünk róla. Az újdonság erejével hat majd!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.