Akik mozogtak, nem lettek depressziósak

Húzz bele: a kalóriaégetés a kiégés ellenszere!

A probléma, amelytől minden dolgozó retteg: hogy egy napon majd teljesen kiég, és képtelen lesz újra örömöt találni munkájában, amelyet eddig szeretett. Szakértők szerint érdemes a dolog ellen "gyúrni".

2012.02.26 14:55ma.hu

Az edzés alighanem az utolsó dolog, amelyre egy fárasztó nap után vágyunk - lepakolni a holminkat, felvenni a tréningruhát és bevenni magunkat a konditerembe, tekerni a szobabiciklin, edzeni a haspadon, futópadon.

Ezzel az erőfeszítéssel - heti néhány alkalommal - azonban sokat teszünk a kiégés ellen: nagymértékben javítja a hangulatunkat, a munkát illetően is - hangsúlyozzák kutatók.

A Tel Avivi egyetem kutatócsoportja felfedezte: a dolgozók, akiknek azt az utasítást adták, menjenek el munka után edzeni heti 2-3 alkalommal, fele akkora valószínűséggel tapasztaltak visszaesést a mentális egészség terén, mint akik fizikailag nem voltak akítvak.

A Dr. Sharon Toker vezette csoport arra is rámutatott, hogy heti néhány edzés a kiégés valószínűségét és a depresszió kialakulásának esélyét is csökkenti.

A kiégés fizikai, mentális és érzelmi kimerültség. Dr. Toker szerint a depresszió és a kiégés hozzájárul a "spirális veszteséghez". Az egyik kárforrás sokszor a munka elvesztése - ám gyakran jelentkezik ilyenkor a dominóhatás: elveszik a kapcsolat, házasság, az otthon vagy az önbecsülés, önértékelés is.

A Journal of Applied Psychology-ban közzétett tanulmány 1632 egészséges izraeli, magán- illetve állami szektorban dolgozó munkavállaló személyes, szakmai és pszichológiai állapotát értékelte.

A résztvevőket 4 csoportba osztották: az első nem végzett fizikai aktivitást, a második 75-150 perc testmozgást végzett egy héten, a harmadik 150-240 percet-, a negyedik csoport résztvevői azonban több, mint 240 percet mozogtak hetente.

Az elkövetkező 9 évben többször kellett megjelenniük rutin vizsgálatokon és nyomonkövetési találkozókon. Az eredmények azt mutatták: a depresszió és a kiégés aránya egyértelműen a testmozgást nem végzők között volt a legmagasabb.

Minél több testmozgást végeztek a résztvevők, annál kevésbé voltak kitéve a depressziónak és kiégésnek a következő három évben.

A kutatócsoport azt is felfedezte, hogy akik legalább 4 órát edzettek, nem tapasztalták a mentális feszültség jeleit. Dr. Toker hozzátette: már heti 150 perc testmozgás is segített a dolgozóknak javítani önértékelésüket és munkaképességüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.