5 ok, amiért abba kell hagyni a szoláriumozást!

Te is adsz rá pénzt, hogy életveszélybe sodord magad?

A legtöbb ember szereti a kellemesen barna bőrt - igen, vonzó, szexi, ám állandóan nem tartható fenn. Vagy ha igen, súlyos áron. Ha rendszeres szoláriumlátogatók vagyunk, vessünk egy pillantást az ellenérvekre.

2012.02.22 16:55ma.hu

A nők többsége bármit megtenne, hogy a szép barna bőrt minél hosszabb ideig magáénak tudhassa, hiszen azt a legtöbb ember vonzónak találja.

Sajnos, leszámítva a nyári időszakot, amikor fokozottan ki vagyunk téve a nap sugarainak, nem lehetünk mindig barnák, ráadásul ma már a napozást is igencsak vissza kell fogni.

A mesterséges barnulás, azaz a szolárium használata pedig általában nem javasolt. Ritkán megengedett - télen, amikor már nagyon elegünk van a hidegből és a szürkeségből, jót tud tenni pár perc napozás a szoliban. De a rendszeres használata semmiképpen sem javasolt. Miért?

- Az ultraibolya sugarakról régóta tudjuk, hogy bőrrákot okoznak. Ez tehát az első ok, amiért a mesterséges barnulással le kell állni. Minden alkalommal, amikor befekszünk a szoláriumba, növeljük a rák kialakulásának esélyét. Ez a rák gyógyítható, de csak akkor, ha időben felfedezik...

- A barnaság nem tart hosszú ideig, ezért gyakran kell a szoláriumot látogatni, hogy a színünket fenntartsuk. Vagyis a testünket gyakrabban tesszük ki az ultraibolya sugaraknak, amelyet valójában kerülnünk kellene.

- A szoláriumozás valósággal függővé tehet: aki különösen kényes a bőre szép színére, képes túlzásba vinni a szolárium-használatot, csak mert bőrének természetes színe nem tetszik neki. A függőség végképp veszélyes barnuláshoz vezet.

- A szolizás idő előtt öregíti a bőrt. A nők többsége bármit elkövetne, hogy minél tovább megőrizze fiatalos külsejét. Tehát a mesterséges barnulással nem hogy nem tesz ezért semmit, hanem ront is a helyzetén. Az ultraibolya sugarak szárítják a bőrt, és hozzájárulnak, hogy elveszítse rugalmasságát, ráncokat, megereszkedett bőrt okozva.

- A mesterséges barnulás költséges is - azt a pénzt, amit apránként erre fordítunk, valami másra is költhetnénk, ami örömet okoz, miközben elfogadjuk valódi bőrszínünket, ami így is nagyon szép!

Gondoljunk csak bele: azért fizetünk, hogy veszélybe sodorjuk magunkat? Ha ennyire fontos a barna bőr, vegyünk inkább barnító krémet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.