Alzheimer-hez vezet az éjszakai forgolódás?

Rossz hírek a nyugtalan alvóknak...

Gyakran forgolódunk, felébredünk éjjel? Ez elég sajnálatos. Úgy tűnik, azoknak van a legnagyobb esélye az Alzheimer-kórra, akik nyugtalanul alszanak.

2012.02.15 16:55ma.hu

Rossz hír a nyugtalanul alvóknak: éjjel többször is felébredni nem valami egészséges dolog hosszútávon, növelheti az Alzheimer-kór későbbi jelentkezésének esélyét is - állapította meg egy új amerikai tanulmány, melynek eredményeiről egy konferencián számoltak be New Orleans-ban.

A kutatók száz önkéntest teszteltek, 45-80 éves kor között: valamennyiük egy kis készüléket viselt alvás közben, mely alvási szokásaikat figyelte.

Két hét után a kutatók felfedezték, hogy a résztvevők negyedénél megfigyelhető az ún. amyloid plakkok feldúsulása az agyban, a fehérjéké, melyek rontják az idegsejtek közötti kapcsolatokat az agyban, és összefüggésbe hozhatók az Alzheimer-kór kialakulásával.

Azok, akik több, mint 5 alkalommal ébredtek fel egy óra alatt, vagy 85 százalékkal kevesebbet aludtak, mint amennyi időt az ágyban töltöttek, náluk sokkal inkább megfigyelhető volt az amyloid plakkok jelenléte, mint a mélyen alvóknál.

Az alvás minősége sokkal fontosabbnak bizonyult, mint a mennyisége. Az átlagos idő, amelyet a résztvevők ágyban töltöttek, 8 óra volt, ám az átlagos alvási idő csak 6,5 óra az állandó felébredések miatt. A 6,5 óránál kevesebb alvás máris növeli az amyloid plakkok kockázatát - mondta el Dr. Ju. However, a St. Louis-i Washington egyetem professzora.

Hogy a kevés alvás és az amyloid plakkok jelenléte miért függ össze, az egyelőre nem világos. Az ok talán az, hogy az agy kevésbé hatékony az amyloidok "eltakarításában", amikor nem pihen eleget.

Mi lehet a megoldás? Íme 3 tipp, hogy jobban aludjunk.

- Próbáljunk minden nap ugyanakkor aludni térni. Még hétvégén is. A "menetrend" betartása segít. Akkor kell aludni, amikor a biológiai óránk erre késztet, ellenkező esetben nem lesz jó az alvásunk minősége.

- A koffein fogyasztását a nap végén kerüljük, ez ugyanis éberen tartja az agyat. Sajnos, attól, hogy el tudunk aludni este, az alvásunk még nem feltétlenül lesz nyugodt.

- Jót tesz a testmozgás. Minél többet mozgunk napközben, dolgoztatjuk az izmainkat, annál jobban alszunk majd. Azok, akik hetente minimum 150 percet edzenek, jobb éjszakai alvásról számolnak be, és napközben is frissebbnek érzik magukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.