A vidéken élők kevésbé szenvednek allergiától

A városi gyerekeknek van a legtöbb étel-allergiája!

A beépített, forgalmas területen, városokban élő gyermekek sokkal hajlamosabbak az étel-allergiára - állapította meg egy új tanulmány.

2012.06.10 08:55ma.hu

A vidéken élő gyermekek kevésbé vannak kitéve a különféle étel-allergiáknak egy új amerikai tanulmány szerint, mint városban élő társaik.

Azoknál a csemetéknél, akik rohanó tempót diktáló, forgalmas környezetben élnek, kétszer akkora a valószínűsége a mogyoróallergia kialakulásának, hajlamosabbak a kagyló-intoleranciára, mint a nyugalmasabb környezetben lakók.

Az allergia ugyanis a szennyező anyagok hatására is kialakulhat ebben a korban - a vidéken élő gyermekek immunitást szereznek, mivel ki vannak téve a természetben elterjedt, legkülönbözőbb baktériumoknak.

A nagy lélekszámú környezetben született gyerekek 10 százaléka küzd étel-allergiával, összehasonlítva a gyérebben lakott területeken élők csupán 6 százalékával.

Ruchi Gupta gyermekgyógyász professzorasszisztens a Northwestern egyetem Feinberg egészségügyi iskolájából elmondta: ez az első alkalom, hogy megállapítást nyert, a népsűrűségnek köze van az élelmiszerallergia kialakulásához gyermekeknél. A környezetnek hatása van az allergia kialakulására.

"Ugyanez olyan problémák kapcsán is elmondható, mint például az asztma - tette hozzá a szakember. - A nagy kérdés az, mi az konkrétan a környezetben, ami okozza ezeket? Ha ezt jobban megértjük, az sokat segítene a megelőzésben."

Az amerikai tanulmány egyébként közel 38 500 gyermek bevonásával készült - 18 év alattiak vettek részt benne, olyanok, akiknek ételallergiája diagnosztizált is volt. 40 százalékuk már tapasztalt életveszélyes reakciót valamelyik ételre.

Ám a vidéki környezetben élők csupán 1,3 százaléka volt allergiás a mogyoróra, a városi területeken lakóknak 2,8 százaléka. A vidéken élők kevesebb, mint 1 százalékát érintette a kagyló-allergia, a városiaknál a gyermekek 2,4 százalékát.

Egy korábbi tanulmány azt is kimutatta, hogy az olyan állapotok, mint az asztma, ekcéma, allergiás nátha, kötőhártya-gyulladás, szintén sokkal gyakoribbak a városokban.

Az étel-allergiások száma az utóbbi 20 évben jelentősen megemelkedett. A tünetek közé tartoznak a viszketés, piros kiütések a bőrön, az arc megdagadása, és súlyos esetekben anafilaxiás sokk, amely életveszélyes lehet.

Gyermekeknél a leggyakoribb az allergia:

- tejre
- tojásra
- földimogyoróra
- mandulára, brazil dióra, dióra
- halra
- kagylóra, rákfélékre

Felnőtteknél a leggyakoribb az allergia:


- gyümölcsre (pl. alma, körte, barack vagy kivi)
- zöldségekre (pl. burgonya, répa, zeller)
- kagylóra, rákfélékre
- diófélékre
- földimogyoróra
- halra

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.