Van, ami csak felnőtt korban csap le ránk

Kínos: az allergiába bele is nőhetünk

Azt hinnénk, az allergia olyasmi, amit kinövünk, és nem amibe "belenövünk." Ám lehet, hogy felnőttként veszünk egy macskát, és előjönnek az allergiás tüneteink. Milyen meglepő dolgok okozhatnak allergiát?

2012.01.09 16:55ma.hu

Sajnos, valóban igaz, hogy az allergiából nemcsak kinőhetünk, hanem "bele is nőhetünk".

A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban megjelent tanulmány szerint új allergiás tüneteket tapasztalhatunk például, ha már felnőtt fejjel beszerzünk egy cicát - az allergének ugyanis nemcsak gyerekkorban, hanem később is lecsaphatnak ránk.

A felnőttek számára ez igen meglepő - különösen, hogy egy életen át tartó allergiával szembesülhetnek, már régen kinőve a gyerekkorból.

A kutatók kezdetben azt gondolták, az allergia akkor tör ki valakin, ha genetikailag érzékeny valamire a környezetében (vagy az étrendjében), mint például pollen vagy diófélék.

Ahhoz, hogy a test allergiával reagáljon, sokáig kell hogy kitéve legyen ezeknek az anyagoknak. Az esetek 80 százalékában az érzékenység valóban gyermekkorban jelentkezik.

Más esetekben azonban a 18 éves kor a jellemző határ - íme három allergia, amely életünk későbbi szakaszában jelenik meg.

1. Szezonális allergiák

Amikor a fák, növények, füvek pollenjei okoznak gondot - szénanátha néven ismerjük ezt a problémát, amely viszketést, prüszkölést, orrfolyást, torokkaparást okoz akár a nyár közepén.

Lehet, hogy gyermekkorban is jelen lehetett, de a tünetek enyhék voltak és valószínűleg náthával, influenzával azonosítottuk azokat. Bizonyos esetekben a más környezetbe költözés ront a tüneteken. Olyan felnőttek, akik korábban egyáltalán nem tapasztaltak allergiát, orrfolyástól és könnyező, vörösödő szemektől szenvedhetnek.

Tájékozódjunk, hogy lakóhelyünk mennyire érintett bizonyos pollenek jelenlétét illetően. Ha magas a koncentráció, ne tartsuk nyitva az ablakokat, csak amennyire éppen szükséges (inkább reggel). Amint hazaérünk, azonnal cseréljünk ruhát, hogy ne vigyük be a házba a polleneket.

2. Állat allergiák

A macskaszőr tipikus - gyakran okoz allergiát. Kezdetben csak enyhe, de később akár komoly tüneteket is produkálhat. Amennyiben nem macska közelében nőttünk fel, esélyes, hogy később jelentkezik nálunk a macskaszőr-allergia.

Vagyis rövid idő alatt annyit lélegeztünk be az allergénekből, hogy kiváltja a problémát. Kutatók szerint azok az emberek, akinek más allergiájuk is van, hajlamosabbak a macskaszőrre is rosszul reagálni.

Ha egyébre is allergiásak vagyunk, jobb, ha nem tartunk cicát. Vagy legalább tartsuk távol az állatot a hálószobától és a párnáinktól.

3. Garnélarák és kagyló allergia

A gyermekek sok diófélét és tojást esznek, ezért ha allergiára hajlamosak, az már kicsi korban megmutatkozik. Ám a tengeri herkentyűket általában életünk későbbi szakaszában próbáljuk ki - vagyis nem voltunk azoknak eléggé kitéve, és allergiásak lehetünk rájuk idősebb korunkban.

Egy érdekes jelenség, úgynevezett kereszt-reaktivitás hozzájárulhat az új ételallergiák kialakulásához. Ha ugyanis az elfogyasztott rákot vagy az otthonainkban ránk leselkedő poratkákat nézzük, hasonló fehérjéket tartalmaznak, a szervezet pedig összezavarhatja a kettőt. Tehát, ha például éppen bepakoltunk egy apartmanba, ahol fennáll a poratka fertőzés veszélye, hirtelen légzési nehézséget tapasztalhatunk, ha belekóstolunk egy rák-vacsorába.

Amit tehetünk: látogassunk el orvosunkhoz, amint valamilyen új tünetet tapasztalunk, amely komoly, vagy nem múlik el egy hét alatt. A doktor megállapítja majd a pontos diagnózist és kezelést ajánl.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.