Egy rakás előnye van a "mágikus molekulának"

Titkos vitamin a sörben és a tejben!

Mágikus molekula: "rejtett vitamint", koenzimet találtak kutatók a a sörben és a tejben, amely erősebbé, vékonyabbá és egészségesebbé tehet bennünket.

2012.06.08 13:00ma.hu

Amennyiben egy könnyed sörözős estén törjük a fejünket, az alábbiak remek hírek lesznek számunkra.

A sör olyan vitamint tartalmazhat, mely felveszi a harcot az elhízással és az izomerőt is növeli - állítják a kutatók. A "mágikus molekula", amely néhány étel mellett a tejben és a sörben is megtalálható, nem rendelkezik mellékhatásokkal, és még az életünket is meghosszabbíthatja.

A molekula neve nikotinamid ribozid (NR), rendkívül apró, nehéz megtalálni és drága a szintetizálása.

Johnan Auwerx, a svájci, Lausanne-i Ecole politechnikai szövetség vezetője elmondta, a molekulában rejlő lehetőségeket egereken már kimutatták. A Cell Metabolism szaklapban Auwerx az eredményeket lenyűgözőnek nevezte.

Az NR molekula elmondása szerint szerepet játszhat az elhízás megelőzésében.

A New Yorki Weill Cornell egészségügyi központ munkatársaival közösen végzett vizsgálat kiderítette, hogy azok a magas zsírtartalmú étrenden tartott egerek, akiknek szervezetébe NR-t tartalmazó ételt is juttattak, jelentősen kevesebb súlyt szedtek fel, mint amelyek NR nélkül folytatták ugyanazt az étrendet.

A nikotinamid ribozidnak más előnye is volt: egyik egérnél sem alakult ki diabétesz, nem így a szokványos étrend követőinél. Sőt, amikor 10 héten át kaptak NR-t, az állatok állóképessége is nőtt, azokkal az egerekkel szemben, akiknek nem adtak NR-t tartalmazó ételeket.

Mindent összevetve, jobb formában voltak. A nikotinamid ribozidnak a jelek szerint a borban található rezveratrolnál is jobban fokozza az anyagcserét és nincs mellékhatása.

Carles Canto, a tanulmány szerzője elmondta: úgy tűnik, a sejtek azt használják, amire szükségük van, akkor, amikor szükségük van rá, a többit félrerakják, de azok nem öltenek semmilyen káros formát.

A kutatók szerint a molekula javítja a mitokondriális funkciót. A mitokondriumnak az öregedés folyamatában is nagy szerepe van - a kutatók azt remélik, hogy a mitokondriális funkció ösztönzésével (az NR molekulán keresztül) egészségjavulás érhető el, valamint akár az élet meghosszabbítása is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.