Vetkőző fogak: gond a túl gyors fogmosás

Már az is baj, ha túl hamar sikáljuk...

Ha étkezés után várunk egy órát a fogmosással, jelentős mértékben védhetjük fogainkat - figyelmeztetnek kutatók. Úgy tűnik, ha túl sokszor mosunk fogat, az sem jó.

2012.06.05 10:15ma.hu

Különbözőek az emberek - vannak, akik elmulasztják a napi minimum két fogmosást, de olyanok is, akik naponta éppenséggel többször mosnak fogat, mint kellene, különösen egy gazdag étkezés után.

A fogorvosok szerint sajnos ez sem jó ötlet: több kárt okozhat, mint amennyi hasznot. Amennyiben a táplálkozás után - vagy akár egy kávé elfogyasztását követően - fél órán belül fogat mosunk, a fogak jobban károsodnak. Miután megittunk egy szénsavas italt, a sav a fogzománc alatti rétegbe, a dentinbe is bejut.

Ha 20 perccel étkezés után előkapjuk a fogkefét és megsikáljuk a fogakat, a savat csak mélyebbre juttatjuk a dentin belsejébe, ezáltal a fog gyorsabban károsodik.

Egy kutatás kimutatta, hogy a fogak hamarabb korródálódnak, ha evés-ivás után fél órán belül megmossuk őket. Ez gyakorlatilag "levetkőzteti" a fogakat.

A kutatásban részt vett önkéntesek emberi dentin mintákat viseltek a szájukban, és teszteltek különböző fogmosási szokásokat.

Ha valaki egy szénsavas üdítő elfogyasztását követően 20 percen belül fogat mosott, az jelentősen rongálta a fogakat - de ha csak egy fűszeres ételt fogyasztott, akkor is érdemes várni a fogmosással, a negatív hatások elkerülése érdekében.

A 30- vagy a 60 perces időszakban a fogak kopása nem volt jelentősen nagyobb - a fogorvosok ezért azt ajánlják, a dentin védelme érdekében minimum 30 percet várjunk étkezés és ivás után a fogmosással, hogy megakadályozzuk a károsító "támadást".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.