Nem árt legalább napi kétszer fogat mosni

A fogmosás elmulasztása szívbetegséget okozhat

A napi kétszeri fogmosás elmulasztása számottevően növeli szívbetegség kialakulásának veszélyét - állítják egy brit tanulmány szerzői.

2010.05.29 11:43MTI

A University College London felmérése 11 ezer felnőtt emberre terjedt ki és nyolc éven át folyt. A végeredmény: akik kevésbé gyakran mostak fogtak, 70 százalékkal nagyobb eséllyel lettek szívbetegek, mint azok, akik reggel és este megtették.

A kutatók mindazonáltal hangsúlyozták, hogy összességében a szájtisztaság elhanyagolása és a szívbetegségek közötti összefüggés meglehetősen laza.

Ami a lehetséges okot illeti: az orvosok szerint a fogíny és a száj gyulladásai lehetnek összefüggésben az érelzáródások kialakulásával. A fogmosás és a szívbajok összefüggéséről ez az első tanulmány, a fogínybetegségek és a szív állapotának kapcsolatáról már születtek korábban is felmérések, és összefüggést találtak készítőik - jegyezte meg a Daily Telegraph című brit lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.