Életeket változtathatnak meg a fog-őssejtek

Fogak segítenének a gerincsérülteknek újra járni?

Döbbenetes: különös módon segíthetnek a gerincvelő sérülést szenvedetteken az orvosok. Fogak felhasználásával a betegek újra járhatnának?

2011.12.04 08:55ma.hu

Különös módszer: fogak segíthetnének újra járni a gerincvelő sérülteknek - adták hírül japán kutatók. A fog belsejéből származó őssejteket helyeztek patkányok törött gerincébe, így az állatok részlegesen visszanyerték végtagjuk mozgathatóságát.

A The Mirror szerint a japán Nagoya egyetem tanulmánya megváltoztathatja a súlyos mozgásszervi problémákkal élő páciensek életét. A fogbél őssejtek megállítják az idegsejtek "haldoklását", regenerálják a megszakadt idegeket, és ösztönzik az egyéb sejtek növekedését, melyek támogatják a gerincet.

Ezt a felnőtt bölcsességfogak belsejéből is ki lehet venni, anélkül, hogy bármilyen káros egészségügyi hatással járna - tették hozzák a kutatók.

A fog-eredetű őssejtek kiváló és praktikus források a gerincvelő sérülések kezeléséhez. Klinikai alkalmazásuk tekintetében pedig kevés az etikai kérdés - áll a The Mirrorban.

Dr. Mark Bacon gerinckutatás-szakértő elmondta: a gerincvelő-sérülések körében ez egy viszonylag új és kevésbé tanulmányozott forrás, amely azonban rendkívül ígéretesnek tűnik. Eredményt a sérült területre történt azonnali beültetés után értek el.

Dr. Bacon rámutatott: ha a betegeknél sérülésük után kellene levenni és tisztítani a sejteket, az több időt venne igénybe. Érdekes lesz látni, mennyire hatékonyak a sejtek késleltetett transzplantáció után.

Alex Rankin, Aspire-i szakember elmondta, nagyon izgatottak a felfedezett lehetőség miatt, de hozzátette: jelentős időbe kerül majd, mire a gyakorlatban is használni tudják a gerincvelősérült betegek gyógyítására a módszert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.