Hatással van a marihuána a görcsre és fájdalomra?

Nem segít a kannabisz a szklerózis multiplexen?

Egy tanulmány szerint a kannabisz nem lassítja a szklerózis multiplex folyamatát - a korábbi vélekedéssel szemben.

2012.05.30 14:22ma.hu

A kannabisz nem lassítja a szklerózis multiplex folyamatát - derítette ki egy nagyszabású tanulmány, melyet a Plymouth-i egyetem Peninsula College intézménye végzett. A felfedezés igen rossz hír azoknak, akik hatásában reménykedtek és hosszútávú segítséget vártak a súlyos, legyengítő idegrendszeri betegséggel élők számára.

A korábbi, ígéretes jelekkel ellentétben kiderült, hogy azok a páciensek, akik THC-t tartalmazó kapszulát kaptak, mely a kannabisz növény fő alkotóeleme, nem érezték sokkal jobban magukat, mint akiknek placebót adtak.

A kísérlet 493 emberrel készült, 27 angliai egészségügyi központ bevonásával. 2006-ban kezdődött. A résztvevők THC-t és placebót is kaptak 3 éven át. A "Cupido" tanulmány során a fogyatékosság mértékét az orvosok és maguk a páciensek is értékelték.

Dr. John Zajicek tanulmányvezető elmondta: összességében nem találtak rá bizonyítékot, hogy a THC hatása visszafogja a szklerózis multiplex progresszióját. A kannabisz több, mint 60 féle kannabionoidot tartalmaz, ezek közül a THC-t gondolták a leghatékonyabbnak.

Több szklerózis multiplexes beteg állította, hogy segít neki megbirkózni a betegség hatásaival. Görcsök enyhítésére már kannabisz alapú spray-t is forgalmaztak.

David Nutt, a londoni Imperial College professzora ugyanakkor elmondta, az, hogy a tanulmány kudarcot vallott, még nem jelenti, hogy a kannabisznak egyáltalán nincs szerepe a szklerózis multiplexesek tüneteinek enyhítésében. Véleménye szerint a görcsök és a fájdalom ellen hatékony lehet.

A kevésbé súlyos állapotban levő betegeknél némi javulást valóban hozott a kannabisz, ám mivel azt egy kis csoporton mérték, nem világos, mennyire erős a hatás - tette hozzá Dr. John Zajicek.

A teljes vizsgálati populációban a betegség progressziója lassabb volt, mint várták, ezért a kezelés hatásának ellenőrzése is nagyobb kihívást jelentett.

Az eredményeket a kutatók Brightonban, a brit neurológusok éves találkozóján ismertették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.