Ismertették a kutatás eredményeit

Javulhatnak a szklerózis multiplexben szenvedők életesélyei

A szklerózis multiplex (SM) kutatása és kezelése érdekében létrehozott európai bizottság októberben megrendezett konferenciáján ismertették annak a huszonegy éven át tartó kutatásnak az eredményeit.

2010.11.04 11:00www.msmba.hu

A kutatás alapvetően igazolja az interferon-kezelés előnyeit: a kutatás szerint mintegy negyven százalékkal nőnek a túlélés esélyei. A kutatási eredményeket a hatóanyag két évtizedes gyakorlati alkalmazása is alátámasztja.

A szklerózis multiplexben szenvedők 7-14 évvel élnek kevesebbet az átlagéletkornál. Ez a jelentős élettartam-rövidülés és az állapot rosszabbodása ráadásul a még bőven aktív korban lévő, a negyvenes életéveik végén, az ötvenes éveik elején járó betegeket sújtja leginkább.

A kutatás eredményei azt támasztják alá, hogy esély van az SM betegek életének meghosszabbítására.

A huszonegy éven át tartó vizsgálat legfontosabb eredményei

Az interferon beta-1b hatóanyag a huszonegy éven át tartó követéses vizsgálat során szignifikánsan javította a szklerózis multiplexben szenvedő betegek túlélését.

A betegség kezelésére szolgáló specifikus szerek eddigi leghosszabb vizsgálata 39,3%-os relatív halálozás kockázat csökkenést eredményezett azoknál a betegeknél, akiket már a vizsgálat első öt évében is ezzel a hatóanyaggal kezeltek ahhoz a kontrollcsoporthoz képest, akik a vizsgálat első öt évében placebót kaptak, majd a következő tizenhat évben ismét interferon kezelésben részesültek.

A hatóanyag túlélést növelő hatásának mértékét talán jól illusztrálja, hogy nyolc betegnek kell korai interferon kezelést adnunk ahhoz, hogy a késői (öt évvel később kezdett) kezelésben részesült placebócsoporthoz képest egy halálesetet elkerülhessünk.

A kutatási eredmények iránti pozitív várakozását és örömét az SM betegeket kezelő nemzetközi orvostársadalom is kifejezésre juttatta:

„Ez az áttörést jelentő eredmény a szklerózis multiplex kezelésével elérhető túlélés-növekedés első bizonyítéka, és nagymértékű, klinikailag is jelentős pozitív hatást mutat a kezdeti interferon kezelésben részesült páciensek csoportjában. A 21 évre kiterjedő vizsgálat tanulságai szerint, ha a betegség korai stádiumában elindítjuk a terápiát, nyolc páciens kezelésével meg tudunk előzni egy korai halált. Az SM élethosszig tartó kezelést igénylő krónikus megbetegedés, ezért jogos az igény, hogy az orvos és páciense egyaránt hosszútávra kiterjedő vizsgálatok alapján tudjon dönteni a kezelés előnyeiről és kockázatairól.”– mondta dr. Anthony Reder, a Chicago-i Egyetem SM-klinikájának igazgatója, az egyetem Neurológiai Tanszékének professzora.

A vizsgálat módszertana

A kulcsfontosságú, 21 éves időtartamú, hosszú távú utánkövetéses tanulmány a randomizált, kontrollált multicentrikus vizsgálat keresztmetszeti értékelése, mely a vizsgálatban részt vett páciensek klinikai adatait és vitális státuszát értékeli.

A vizsgálat randomizált klinikai fázisában a betegek maximum öt évig vettek részt, a kezelések átlagos időtartama 3,8 év volt.

A vizsgálatba kezdetben bevont 372 beteg 98 százalékának, 366 páciensnek az adatai álltak rendelkezésre 21 év múltán, ezek elemzése adta a hosszú távú kezelés hatásaival és a terápia időzítésének szerepével kapcsolatos eredményeket.

A vizsgálat legfontosabb erőssége, hogy ismertté vált az eredeti résztvevők 98,4 százalékának vitális státusza.

Ez a magas arány példa nélküli az eddigi MS-vizsgálatok között, ezt az arány eddig egy vizsgálatnak sem sikerült még elérnie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.