Van, amiért nem érdemes gyűrűt húzni?

Visszatartanak a plusz kilók és a kompromisszumok a házasságtól?

Kétségtelenül vannak okok, amiért érdemes a kapcsolatot házassággal felváltani - de olyanok is, amiért nem.

2012.05.25 18:55ma.hu

Miközben a házasságnak köztudottan számos egészségügyi előnye van, be kell látni, hogy bizony lehetnek hátrányai is. Furcsának tűnhet az alábbi felsorolás, de igaz. Mi történik, ha már hosszú idő telt el az esküvő óta?

- Eleresztjük magunkat

A legtöbb ember úgy érzi, mostmár biztonságban van, és az alakjára sem kell annyira vigyáznia. A Queensland ausztrál egyetem tanulmánya szerint a nők a gyermekvállalás miatt általában híznak, de a házasság első 10 évében akkor is felszednek nagyjából 6 kilót, ha nem szültek babát. Bár ebben az anyagcsere megváltozása is szerepet játszhat, alapvetően az életmódbeli váltásnak köszönhető a hízás.

A férfiaknál hasonló a helyzet, az egyre testesebb férj látványa nem ritka a házasságkötés utáni években.

- A házassággal vége az "egyéb lehetőségeknek"

Mint tudjuk, a változatosság gyönyörködtet, de ha számunkra az asztalon táncoló sztriptíztáncosnő gyakori látványa jelenti a változatosságot, talán nem lépjünk házasságba, mert sosem leszünk képesek megálljt parancsolni a "kilengéseknek". Aki úgy érzi, hogy nem képes egy nőhöz hűséges lenni, ne mondjon igent.

- A házasság költséges

Nos, ez egy alapvető tény, már a házasságkötés nem olcsó, hiszen az esküvőre, a lagzira nagyon sok pénz elmegy. A közös kassza később feszültség forrása lehet. A legdrágább mégis akkor egy házasság, ha válással ér véget...

- A házasság csak egy papír (?)

A mai párkapcsolatok házasságkötés nélkül is elfogadottak, a társunk ugyanúgy szeret és törődik velünk, ha hivatalosan nem kötöttük össze az életünket. Más kérdés, hogy ha az egyik félnek fontos a ceremónia. Tartsuk észben, hogy az élettársi kapcsolat csak akkor kielégítő, ha mindkét félnek megfelel.

- A frigy a spontaneitás vége

A házasok szeretik azt hangoztatni mások előtt, hogy még mindig tudnak spontának lenni. Csakhogy a spontán emberek nem beszélnek arról, hogy azok, sokszor túlságosan is elfoglaltak, éppen a spontán programjaik miatt. A házaspárokra azonban nem túlzottan jellemző, hogy spontán cselekedjenek - sokszor hónapokig tervezik a programjaikat.

- A házasság folyamatos kompromisszum

Az életet élni kell, megtapasztalni mindent, amit csak lehet és ami jólesik. Egy házasságban azonban sokszor előfordul, hogy az egyik fél szinte folytonosan azt csinálja, amit a másik szeretne.

És sajnos az állandó kompromisszum nem egyenlő a kis döntésekkel - érintheti azt, hogy hol éljünk, mire költsük a pénzt és számos mást is, csak hogy párunkat boldognak lássuk.

- A frigy más szexet hoz magával

Természetesen van szex a házasságban - de nem mindegy, hogy milyen. A szeretkezés hosszabb idő után kezd megszokottá és egyformává válni, és ha őszinték vagyunk magunkhoz, a tanács, miszerint próbáljunk ki új szexpózokat, többnyire azzal ér véget, hogy "ne ma", és "ne most". Lehet, hogy elkezdünk kísérletezni, de egy idő után az is rutinná válik.

- Van rá esély, hogy vége szakad

A házasságok jó része manapság válással végződik, és gyakorlatilag 50 százalék az esélyünk arra, hogy a miénk megmarad. Természetesen személyfüggő, hogy ki hogyan áll hozzá és mennyire kitartó.

- A házassággal abbahagyjuk a kockáztatást

Egy házas ember kevesebb rizikót vállal, legyen szó bármilyen területről - már csak azért sem, mert már ott vannak a gyermekek. Pedig az életben néha érdemes kockáztatni, ha nyerni akarunk.

- A házasság örökre szól


Gondoljunk bele, milyen emberek voltunk az esküvő előtt - és milyenek vagyunk most. Ha a változás előnyös, minden rendben.

De gondoljunk bele abba is, hogy 10 év múlva egészen más körülményeink lehetnek, más lesz az ízlésünk, érzéseink, akár más helyen is élhetünk. Ahogy mondani szokás, akkor működik sikeresen egy kapcsolat (és egy házasság), ha a felek képesek együtt változni, de ha egyikük lemarad, probléma adódhat.

Ha ráadásul már nemigen érezzük magunkat jól partnerünk mellett, az örökös kompromisszum (amelyre már egyre kevésbé vagyunk hajlandók), az egyre ritkuló kikapcsolódás és kirándulások, a pénzhajsza és a szexihiány együttesen akár az életünket is megrövidítheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.