Sok nő érzi csapdának a házasságkötést

Nem házasodunk, mert félünk a válástól?

Egy új tanulmány szerint a fiatal, együtt élő párok azért mondanak nemet a házasságkötésre, hogy elkerüljék a válással járó súlyos problémákat.

2012.03.09 14:25ma.hu

Eszünkbe ötölhet egy kérdés: minek szülessünk meg, ha egyszer úgyis meghalunk? No, jó, a házasságkötés és a válás kérdése azért nem ilyen sarkalatos, mindenesetre elgondolkodtató, hogy lassan mindenki megelőlegezi, hogy egyszer úgyis el fog válni.

Erre utal legalábbis, hogy egy új tanulmány szerint az élettársi kapcsolatban élő fiatalok nemet mondanak az esküvőre, mert a válás problematikusságától tartanak.

A házasság, noha ma már sokat vitatott dolog, valahol mégiscsak biztonságérzetet ad, védőburkot képez, különösen a nők számára.

A hölgyek hozzáállása drámai módon megváltozott azonban. Egy új tanulmány szerint ma már inkább ők érzik csapdának a házasságot, és nem a férfiak.

Egy amerikai tanulmány 61, Ohióban, élettársi kapcsolatban élő férfit és nőt vizsgált, 18 és 36 év közöttiek voltak. Megállapította, hogy főleg a nők - különösen az alacsony jövedelmű nők - tartják csapdának a házasságot, mert abból "nincs kiút, ha a dolgok rosszul alakulnak."

A válaszadók azt is bevallották, hogy komoly félelmeik vannak a válással kapcsolatban. 67 százalékuk a lehetséges elválás társadalmi, érzelmi és gazdasági hátrányait fejtegette. Ezért választják inkább az esküvő nélküli együttélést. Úgy érzik, a házasság olyan kockázat, ami nem éri meg.

Ez egy kicsit olyan, mint ha nem mernénk belekezdeni a leves után a főételbe, mert ételmérgezéstől tartanánk.

A Journal of Family Relations-ben megjelent tanulmány megmagyarázza az egyre csökkenő házasodási kedvet.

Vannak élettársi kapcsolatban élő párok, akik később összeházasodnak, mert pénzügyi szempontból jobban megéri nekik - például valamilyen kedvezményhez jutnak.

Ugyanakkor a középosztálybeli párokat nem aggasztja annyira, hogy mi lesz a házasságkötés után. Az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező nők a házasságot nemcsak csapdának érzik, de véleményül szerint nagyobb elkötelezettséget is jelent a részükről, ami több kellemetlenséggel jár számukra, mint előnnyel.

A középosztálybeliek pozitívabb fényben tüntetik fel az elkötelezettséget is, mint az alacsonyabb jövedelműek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.