Lenne mit tanulni az élettársi kapcsolatból?

Itt a bibi: mit csinálnak jobban az élettársak, mint a házasok?

Lehet boldogabb egy élettársi kapcsolat, mint egy házasság? Kiderült, hogy az élettársi kapcsolatban élők kétségtelenül másképp csinálnak pár dolgot, amellyel sokban hozzájárulnak a szerelem tartósságához.

2012.03.11 14:55ma.hu

Lehetséges, hogy boldogabb egy kapcsolat, ameddig csak élettársi kapcsolat?

Egy tanulmány erre kereste a választ, és meglepő eredményre jutott: 2737 ember sorsának alakulását követték 6 esztendőn át, és a végén kiderült: az élettársak boldogabbnak érezték magukat és magabiztosabbak voltak, mint házasságban élő és egyedülálló társaik.

Persze, ha már ott az ujjunkon a gyűrű, nem kell pánikba esni. Csak el kell lesni a fogadalom nélkül élő párok néhány titkát. De mit csinálnak másképp?

Vannak bizonyos esetek, események, rendezvények, amelyeket nem kell feltétlenül a partnerünkre kényszeríteni, csak azért, mert "dehát a férjem vagy!".

Természetes, hogy egy páros életében előfordulnak például - elég gyakran - családi rendezvények, amelyek igen unalmasak is tudnak lenni, a kemény elvárások azonban ("el kell jönnöd - a feleségem vagy") nem kívánt hatást válthatnak ki a partnerből.


Persze, hogy kell alkalmazkodni, de nem olyan nagy baj, ha a partner nem érez mindig hozzá kedvet, hogy egész hétvéges látogatást tegyen a párja családjánál. Olykor nem is rossz egyedül hazamenni.

Mit lehet ebből tanulni? Az élettársi kapcsolatban élő párok nem támasztanak akkora elvárásokat és nem rónak akkora kötelezettségeket egymásra. Jobban szabadjára is engedik egymást - ami azonban jó hatással van a kapcsolatra. 

A legtöbb pár - legyenek házasok vagy sem - elköveti azt a hibát, hogy leépíti a baráti kapcsolatokat. Az okok érthetetlenek. A férfiak önbecsülése külön megsínyli a dolgot.

A házasok azonban jobban támaszkodnak egymásra érzelmileg, mint az élettársi kapcsolatban élők - ez csak akkor gond, ha jönnek keményebb időszakok a kapcsolatban, és tényleg szükség lenne a barátokra...

Mit tanulhatunk ebből? Jussanak eszünkbe a barátaink is. Igen, időt és energiát igényelnek, de megéri a ráfordítás. Találkozzunk velük időről-időre egy kávéra, egy pohár borra, vagy hívjuk meg őket a közös otthonba!

A házaspárokon gyakran ott a nyomás, hogy a partnerük kell legyen a mindenük: a párjuk, az elsőszámú barátjuk, lelki társuk.

Mit tanulhatunk ebből? Ne azon járjon az eszünk állandóan, hogy csak mi ketten vagyunk egymásnak, és állandóan a partnerünkkel kell foglalkoznunk, mert ebből egy idő után sajnos probléma lehet. Különösen, ha eloszlik a "rózsaszín köd".

Törődjünk a barátokkal, a hobbinkkal, sportoljunk, foglalkozzunk olyan dolgokkal, amelyek örömöt okoznak. Ne adjuk fel kedvenc időtöltéseinket, csak mert mostmár feleség vagy férj vagyunk. A hobbik, amelyeket szeretünk, önbizalmat adnak és a partner számára még érdekesebbek leszünk általuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.