Jobbak a házasok túlélési esélyei

Az egyedülállót előbb kivégzi a szíve?

A házasság jótékony hatású a szívre, sok szempontból. Kiderült, hogy a házasok sokkal nagyobb eséllyel élnek túl szívműtéteket is, mint egyedülálló társaik.

2012.03.08 08:15ma.hu

Igen sok előnye van a házasságnak - állapította meg egy új tanulmány, mely rávilágít, hogy a házasok, akik szívműtéten esnek át, háromszor akkora eséllyel élik túl az operációt következő három hónapot, mint az egyedülállók.

A házasság emelte a túlélési esélyeket a férfiak és a nők körében is. "Drámai különbség van a túlélési arányt illetően. Az egyedülállók maradnak alul közvetlenül a műtétet követően" - mondta el Ellen Idler, az Emory egyetem szociológusa, a tanulmány vezetője.

A tanulmányban a kutatók 500 beteget teszteltek. Kérdéseket tettek fel nekik, mielőtt átestek egy sürgős beavatkozáson, vagy bypass műtéten. Majd elemezték válaszaikat és összehasonlították a halálozási rátával.

Sajnos, az egyedülállóknak nem volt akkora esélye. Túlélési arányuk jelentősen alacsonyabb volt férjezett- illetve nős betegtársaikhoz képest. Egyértelműen a házasság előnye mutatható ki a felépülés első három hónapjában, mely az operációt követő 5 évben is tart.

Az egyedülállóknak, akik túlélték az első három hónapot, 71 százaléka a műtétet követő 5 évben halt meg.

A kutatók szerint egyértelműen ugyan nem lehet azt állítani, hogy a házas emberek élnek tovább, ám a tesztelt páciensek sorsa sokatmondó.

"A házasoknak sokkal pozitívabb volt a hozzáállása már a műtét előtt is, összehasonlítva őket a társtalanokkal - mondta el Ellen Idler. - Amikor megkérdezték tőlük, hogy érzik, képesek lesznek-e kezelni a fájdalmat és a kényelmetlenségeket, a társsal rendelkezők inkább válaszoltak igennel, mint az egyedülállók."

Nemcsak a pozitívabb hozzáállás volt a titka ugyanakkor a túlélésnek. Az is kiderült, hogy azok körében, akik egyedül voltak, a dohányzás is nagyobb arányú volt, mely szintén hozzájárult korai halálukhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.