Kicsi a betegség valószínűsége a koffein hatására?

Korán eldől a kávéivók sorsa?

A rendszeres kávéfogyasztás sokat tesz értünk: kutatók szerint a kávéivók kisebb valószínűséggel halnak meg szívbetegség-, stroke, diabétesz, fertőzések, sérülések és balesetek miatt, mint akik nem kávéznak!

2012.05.17 08:15ma.hu

Hogyan segíthet napi kávéadagunk elfogyasztása tovább élni? Kutatók szerint, bár a túl sok koffein fogyasztása káros lehet ránk nézve, a mérsékelt kávéivás azonban kifejezetten egészséges és hosszabb élettartammal jár.

A szakemberek 400 ezer ember bevonásával végeztek vizsgálatot - életkoruk 50 és 71 év között volt. Kiderült, hogy minél több kávét ittak, annál kevésbé volt valószínű, hogy különböző betegségek miatt halnak meg. Ide tartozik a szívbetegség, a stroke, a légzőszervi betegségek, a cukorbetegség, a fertőzések, sérülések és a balesetek is.

Úgy tűnik, a kávéivók igen sok előnyt élveznek - állapította meg a The New England Journal of Medicine-ben közölt tanulmány.

Amerikai, marylandi kutatók ugyanakkor hozzáteszik, hogy noha találtak összefüggést, nem mernék egyértelműen állítani, hogy a halálozás kockázatát a kávé csökkenti.

Kutatásuk nagyszámú résztvevővel készült, 229 ezer férfi és 173 ezer nő bevonásával, 1995 és 2008 között. Több csoportra lettek osztva, az elfogyasztott kávémennyiségük alapján. Voltak kávét egyáltalán nem ivók és olyanok, akik akár hat csészével is megittak egy nap.

A követés időszakában 52 ezren haltak meg, a kávéfogyasztás és a halál között viszont "fordított kapcsolat" állt fenn. Vagyis éppenséggel azoknál az embereknél csökkent a halálozás kockázata, akik nagyobb kávéfogyasztók voltak...

A kávézók egyharmada koffeinmentes változatot ivott és a megállapítások náluk is fennálltak. A szakemberek szerint nem tudni, hogy valóban a koffein adja-e az egészségügyi előnyöket, de az ismert, a benne levő antioxidánsoknak és magnéziumnak közvetlen biológiai hatásai vannak.

Dr. Euan Paul, a brit kávé egyesület elnöke szerint való igaz, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás, vagyis 4-5 kis csészényi adag naponta biztonságos és egészségügyi előnyökkel jár.

Több kutatásra van szükség annak megállapítására, hogy ez az inverz kapcsolat az egészség és a kávéfogyasztás között ok-okozati összefüggést jelent.

Az mindenesetre továbbra is javasolt, hogy a terhes nők ne fogyasszanak naponta 200 milligrammnál több kávét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.