Növeli a koncentrációt az e-mail özön hiánya

Jobban teljesít a dolgozó, ha megvolt az e-mail vakáció

"E-mail vakációra" menni? Szükség lenne rá. Egy tanulmány megállapította, hogy csökken a stressz szintje és javul a koncentráció, ha valaki egy kicsit kikerül az e-mailek özönéből.

2012.05.14 08:15ma.hu

Olykor szükség van egy kis kikapcsolódásra - manapság számos ember dolgozik a számítógép előtt, e-mailek hadát fogadva nap mint nap.

Kaliforniai kutatók szerint a munkahely is profitál abból, ha a munkavállalónak van ideje kicsit kikerülni a forgatagból: csökken a stressz szintje és a koncentráció is nő.

A kutatók felfedezték, hogy azok a dolgozók, akik öt napig nem nyúlhattak a céges e-mailekhez, sokkal természetesebb és változóbb szívfrekvenciát mutattak - a számítógépen az ikonoknak csupán a felét láthatták.

Az eredmények segíthetnek növelni a teljesítményt az irodákban - olykor használni kellene az "e-mail vakációt". A dolgozó nem nézné folyamatosan az e-maileket, nem üzengetne vagy vonná el figyelmét más módon.

Gloria Mark, a tanulmány társszerzője elmondta, igencsak meglepte őket az eredmény. "Lehetséges, hogy van, aki éppenséggel amiatt stresszel, hogy nem nézi állandóan az e-mailjeit, mert attól fél, lemarad valamiről. Így nem lehet azt várni, hogy ez mindenkinél egyformán fog működni" - tette hozzá.

A tanulmányt 13 civil dolgozón végezték az amerikai hadseregben. Egy háromnapos kiinduló adatgyűjtéssel kezdték a megfigyelést, ezt követően az alkalmazottak 5 napon át nem nézhettek e-mailt.

Azok, akik továbbra is fogadhattak e-maileket, kétszer olyan gyakran - 37 alkalommal - kapcsolták át a képernyőt, mint a nem-e-mailezők, akik csupán 18-szor.

Állandóan egyfajta "készültségben" érezték magukat, és ez a szívfrekvencián is megmutatkozott - az e-mailt nem nézőké természetesebb és változóbb volt. Utóbbiak arról számoltak be, hogy sokkal jobban tudtak munkájukra koncentrálni és jól is érezték magukat.

Kevesebb stresszt tapasztaltak, valamint úgy érezték, nem kell időrabló megszakító feladatokkal pepecselniük.

A tanulmány során fény derült arra, sok ember munkája mennyire szerteágazó is nap mint nap: az állandóan több feladatra koncentrálás megnehezíti a munkát.

Pedig jobb lenne, ha megpróbálnánk egyszerre csak egy dologra koncentrálni és azt jól elvégezni. A kevés résztvevő ellenére az eredmények igen meghökkentőek.

Az e-mailtől elzárásnak egyetlen hátulütője volt, hogy a dolgozók némileg elszigeteltnek érezték magukat, és más kollégákra volt szükségük, ha valami információhoz hozzá akartak jutni.

A kutatók hozzátették, hogy nem minden ember működik egy kaptafára, de az időnkénti e-mail szünet véleményük szerint mindenkinek jót tesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.