Az állandó félelem kikezdi a teljesítményt

"Lesz még holnap munkahelyem"? - drámai pusztítást végez

A munkahely elvesztésétől való félelem nemcsak a munkában tesz boldogtalanná és motiválatlanná - a családi életet is nagymértékben befolyásolja - mutatott rá egy tanulmány.

2012.03.01 08:15ma.hu

Manapság a munkahely elvesztésétől való félelem mindennapossá vált - a gazdasági válság kezdete óta különösen.

A helyzet senkinek sem jó: a munkavállaló ritkán tudja elfelejteni, hogy sosem lehet tudni, mit hoz a holnap, nem kerül-e az utcára.

Jókedve elveszik, munkájában motiválatlanná, elégedetlenné válik, amely rossz hatással van a teljesítményére, elkötelezettségére - de a családi életére is.

Spanyol pszichológusok 321 dolgozóval töltettek ki kérdőíveket. A munkavállalók átlagosan 32 évesek voltak, kórházakban, szupermarketekben, kereskedelmi cégeknél dolgoztak vagy munkaerő-kölcsönző alkalmazottai voltak.

Ahogyan a félelem a munkahely elvesztésétől emelkedett, egyre kevésbé voltak a dolgozók elégedettek önmagukkal, munkájukkal, családi életükkel és kevésbé érezték magukat elkötelezettnek a munkájukban - mondta el Amparo Caballer tanulmányvezető, a Valenciai egyetem pszichológia szakáról.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy más hatása volt a munkahelyi bizonytalanságnak a "kékinges", fizikai dolgozóknál (bolti rakodók, állatokkal foglalkozó dolgozók, kórházi kisegítők), a szellemi munkát végzőknél (irodai, adminisztratív dolgozók), és a szakembereknél (nővérek, orvosok, mérnökök például).

A fizikai munkát végzők ugyanis kevésbé voltak elégedettek életükkel és teljesítményük romlott, ha bizonytalannak érezték munkahelyüket, mint a többi csoportba tartozó munkavállalók.

A tanulmány a The Spanish Journal of Psychology-ban jelent meg. Spanyolország egyébként igen magas munkanélküliségtől szenved, a legújabb becslések szerint a munkanélküliségi ráta közel 23 százalékos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.