Hosszú munkanap után jön a szeszes pohár...

A sokat dolgozók a kocsmában kötnek ki?

Veszélyes a sok munka? A hosszú munkanap háromszorosára emelheti az alkohollal való visszaélés és az alkoholfüggés kockázatát - állapították meg új-zélandi kutatók.

2011.08.09 13:00MTI

Úgy tűnik, a hosszú munkanap alaposan megviseli a dolgozókat: új-zélandi kutatók szerint háromszorosára emelheti az alkohollal való visszaélés és az alkoholfüggés kockázatát.

Az Otago Egyetem munkatársai felmérésükbe több mint ezer embert vontak be, akik életkora 25 és 30 év között volt.

Az adatok elemzésekor kiderült, hogy szoros kapcsolat van a ledolgozott munkaórák száma és az alkoholizálás között.

"A heti 50 órát vagy annál többet dolgozó személyek körében az alkohollal összefüggő egyes problémák aránya 1,8-3,3-szer volt gyakoribb azokhoz képest, akik nem álltak munkaviszonyban"
- foglalta össze eredményüket Sheree Gibb kutatásvezető.

A kutatók szerint - akik tanulmányukat az Addiction című szakfolyóiratban teszik közzé - a kapott adatok hasonlóak voltak férfiakra és nőkre egyaránt.

Gibb úgy véli, hogy az alkohollal a munkával járó stresszt próbálják enyhíteni az érintettek, ugyanakkor kiemelte a közösségi kapcsolatok erejét is, amely a munkatársakkal való italozásra csábíthat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.