Idejében felfedezhető a betegség...

Országszerte keresik a bőrrákot

Országos program keretében szerveznek anyajegyszűrést és tanácsadást a bőrgyógyász-onkológusok annak érdekében, hogy minél többen megvizsgáltassák magukat.

2008.05.11 12:30rakgyogyitas.hu

Országos program keretében szerveznek anyajegyszűrést és tanácsadást a bőrgyógyász-onkológusok annak érdekében, hogy minél többen megvizsgáltassák magukat.

Egyre több a bőrrákos megbetegedés, s mivel a rosszindulatú melanoma az egyik legagresszívebb, a szervezetben gyorsan áttéteket adó bőrrák, életbe vágó, hogy minél előbb felismerjék. Idén május 17-én, szombaton lesz az országos melanoma nap.

Az Euro-melanoma nap egy európai bőrrák-megelőző kampány, amelyhez Magyarország 2007-ben csatlakozott. A bőrgyógyászok hangsúlyozzák: a bőr nem felejt, a megfelelő napvédelem ezért egyre fontosabb, mivel a bőrt évről-évre érő károsodások összeadódnak.

Mindenkinek tanácsos rendszeres időközönként megmutatni az anyajegyeit egy bőrgyógyásznak, aki egy néhány perces, teljesen fájdalmatlan vizsgálat során eldönti, hogy bármely anyajegy ad-e okot aggodalomra, szükséges-e eltávolítása (egy anyajegy kimetszése ambulánsan elvégezhető, rutin beavatkozás).

Az önvizsgálat is fontos: amennyiben bármely anyagjegy színe, mérete, alakja megváltozik, panaszokat okoz, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Melanoma nemcsak anyajegyekből alakulhat ki, ritka esetekben a szemen, szeméremtesteken, végbélben is megjelenhet, ám a bőrfelszíni kialakulás a leggyakoribb.

A május 17-i, szombati melanoma nap keretében ingyenesen, az országszerte esetenként tapasztalható több hetes várakozási időt megkerülve el lehet jutni a vizsgálatokra.

A helyszínekről és pontos időpontokról a helyi tarifával hívható (40) 900-600-as telefonszámon kérhető felvilágosítás, s ugyancsak ezen a számon lehet előzetesen bejelentkezni a május 17-i szűrővizsgálatokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.