Önvizsgálat a bőrünkön is!

Amit a festékes anyajegyről tudni kell

Veleszületett, vagy csak késõbb kialakuló, éles szélű, maradandó, világosan vagy sötétbarnán pigmentált, lapos vagy elõemelkedõ elváltozások a bõrön és a nyálkahártyákon. Az élet folyamán általában nem változnak, néha elõfordul hogy igen lassan nõnek.

2008.03.10 16:21rakliga.hu

Napégés, krónikus irritáció hatására, sokszor azonban minden elõzmény nélkül rosszindulatúvá válhatnak.

1. lapos, kerek, éles szélű folt.

A rosszindulatúságra utaló jelek: növekedés, szélek szabálytalanná válása, asszimmetria, színváltozás, elõemelkedés, vérzés, viszketés. Pubertás kor után a veleszületett, 2 cm-nél nagyobb anyajegyek eltávolítása megelõzés céljából.

2. előemelkedő halványbarna képlet

MEGELŐZÉS:

Tartózkodjunk a napozástól, napégéstõl, solarium használatától. Önvizsgálat szempontjai: havonta egyszer vizsgáljuk át a bõrfelszínt és a látható nyálkahártyákat. Ne feledkezzünk el a nehezen vizsgálható testtájékokról: fejbõr, hónalj, talp, lábujjköz, körmök, száj, fül.

3. anyajegybõl kialakult melanoma

KEZELÉS:

Növekedés, szélek szabálytalanná válása, asszimmetria, színváltozás, elõemelkedés, vérzés, viszketés esetén forduljunk bõrgyógyászhoz.

4. veleszületett anyajegytalaján melanoma

Az anyajegyek csak sebészileg, kimetszéssel távolíthatók el, szövettani vizsgálattal együtt. Egyéb beavatkozás (pl. laser, égetés) nem elfogadható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.