Az anyajegy, ami veszélyes is lehet...

Mit kell tudni a festékes anyajegyről?

Veleszületett, vagy csak később kialakuló, éles szélű, maradandó, világosan vagy sötétbarnán pigmentált, lapos vagy előemelkedő - Elváltozások a bõrön és a nyálkahártyákon, melyek az élet folyamán általában nem változnak...

2008.02.13 13:07rakliga.hu

Veleszületett, vagy csak később kialakuló, éles szélű, maradandó, világosan vagy sötétbarnán pigmentált, lapos vagy előemelkedő elváltozások a bőrön és a nyálkahártyákon.

Az élet folyamán általában nem változnak, néha elõfordul hogy igen lassan nõnek. Napégés, krónikus irritáció hatására, sokszor azonban minden előzmény nélkül rosszindulatúvá válhatnak. A rosszindulatúságra utaló jelek: növekedés, szélek szabálytalanná válása, asszimmetria, színváltozás, előemelkedés, vérzés, viszketés.

Pubertás kor után a veleszületett, 2 cm-nél nagyobb anyajegyek eltávolítása megelőzés céljából. Megelőzés: Tartózkodjunk a napozástól, napégéstől, solarium használatától. Önvizsgálat szempontjai: havonta egyszer vizsgáljuk át a bõrfelszínt és a látható nyálkahártyákat.

Ne feledkezzünk el a nehezen vizsgálható testtájékokról: fejbőr, hónalj, talp, lábujjköz, körmök, száj, fül. Kezelés: Növekedés, szélek szabálytalanná válása, asszimmetria, színváltozás, előemelkedés, vérzés, viszketés esetén forduljunk bőrgyógyászhoz.

Az anyajegyek csak sebészileg, kimetszéssel távolíthatók el, szövettani vizsgálattal együtt. Egyéb beavatkozás (pl. laser, égetés) nem elfogadható.

Amit a Melanoma Malignumról tudni kell

Az esetek mintegy 90%-ban a bőrben elhelyezkedő melanocytákból, bőrfestéket termelő sejtekből kialakuló daganat. A malignus melanoma viszonylag kis hányadban a belső szervek hasonló sejtjeiből, például a szemből indul ki. Az utóbbi évtizedekben a betegség előfordulásának gyakorisága drámai növekedést mutat a kaukázusiként számon tartott fehér bõrű embertípusnál.

A 100.000 lakosra eső új megbetegedések számának növekedése 4,3%-os emelkedéssel az összes egyéb rosszindulatú daganatot megelőzi. Magyarországon mintegy 900-1000 új megbetegedés fordul elő.

Veszélyeztető tényezők:


Legfontosabb kóroki tényező a napfény UVB tartománya, de az UVA-nak is szerepe van. A káros sugarak az ózonréteg elvékonyodása miatt nagyobb arányban érik el a földet, mint korábban. A túlnyomórészt UVA hullámhosszúságú fényt kibocsájtó szoláriumok is hajlamosítanak melanoma malignum ki-alakulására. Rizikócsoportba tartoznak a nagy méretű, nagy számú, valamint a veleszületett anyajegyek, 50 év feletti betegek.

Szűrővizsgálata:

Amennyiben egy anyajegy változást mutat, ill. a bőrön új festékes képlet jelenik meg, gondolni kell melanoma malignum kialakulására. Ilyenkor azonnal jelentkezni kell bőrgyógyász szakorvosnál.

Kezelés:

A terápia a betegség stádiumától függ. Korai, időben felismert daganatnál megfelelő biztonsági zónával végrehajtott sebészi eltávolítás és a beteg ellenőrzése elegendő. Közepes rizikójú daganatoknál a sebészi beavatkozás kiterjed a nyirokrégió diagnosztikus célú műtétjére is, a sentinel nyirokcsomó műtétre, melynek során kis metszésben eltávolításra kerül az őrszem nyirok-csomó.

Rosszabb prognózisú daganatoknál műtét utáni un. adjuváns terápiát is alkalmazunk, ami általában interferon immunterápiát jelent. Bizonyos ese-tekben kemoterápiára és sugárkezelésre is sor kerülhet. Ha a tumor a regionális nyirokcsomókba áttétet ad, ezen nyirokcsomók eltávolítása történik, ami után kemo-immunterápia, ill. ha szükséges sugárkezelés következik.

A belszervi áttétek kialakulása ebben a stadiumban még megfékezhető, 40-50 %-ban. Ha belszervi áttét alakul ki kemoterápia, immunkezelés, műtét, sugárterápia kerülhet alkalmazásra, illetve világszerte klinikai kísérleti stádiumban van a talán a jövő útját jelentő génterápia. Ebben a stádiumban melanoma esetében teljes gyógyulásban gyakorlatilag már nem reménykedhetünk.

Amit a Spinaliomáról tudni kell

A bőrrákok második leggyakoribb típusa az orsósejtes vagy spinocelluláris carcinoma, más néven spinalioma, mely a bőr felső rétegében elhelyezkedõ, úgynevezett tüskéssejtekbõl kiinduló daganat. Ritkán képez áttétet. Korai felismeréssel maradéktalanul gyógyítható. Elhanyagolt esetben nyirokcsomó és ritkán véráram útján tüdőáttétet is adhat a beteg halálát okozva.

Veszélyzetető tényezők:

Létrejöttében a napfény UV sugárzása, ionizáló sugarak és kémiai anyagok (mint pl. a kátrány, arzénszármazékok) játszanak szerepet.

Megjelenési formák:

Elsősorban az 50 éves kor felett jelentkezik, de a szoláriumok elterjedésével azt rendszeresen használóknál már jóval fiatalabb kórban is elõfordulhat. A fénynek kitett bõrterületeken alakul ki a fej, nyak, kéz és lábszárak bőrén. Kialakulására utaló jel a bőrön újonnan megjelenő fokozott szarusodással kísért vérzékeny, nedvező képlet, mely esetenként nem gyógyuló sebre emlékeztet. Gyakran alakul ki krónikus bőrgyulladás területében vagy hegben.

Szűrővizsgálat:

A két - három hétnél hosszabb ideje fennálló, nem gyógyuló sebes elváltozásokkal feltétlen szakemberhez kell fordulni! A bőrdaganatos betegeknél fontos a rendszeres önvizsgálat és az időszakos orvosi ellenõrzés, mivel a daganat a hegben kiújulhat és a fokozott rizikójú betegeknél egyéb helyeken is nagyobb valószínûséggel alakul ki bőrrák.

Megelőzése érdekében tartózkodjunk a szoláriumozástól és napozáskor tartsuk be a fokozatosság elvét, használjunk korszerű fényvédőket!

Kezelés:

A bőrrák kezelésében elsődleges a sebészeti ellátás. A korán felismert és szakszerűen ellátott spinocelluláris carcinoma gyógyítható. A beteg életkorától, általános egészségi állapotától függően és a daganat elhelyezkedését figyelembe véve laseres, fagyasztásos (krioterápiás) ellátása is lehetséges.

Kiterjedt, vagy sebészileg nehezen megközelíthető helyen lévő elváltozásoknál sugárterápia is alkalmazható. A beavatkozások heggel gyógyulnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.