Évente közel egymillió új beteget regisztrálnak

Áttörés a bőrrák kezelésében?

Egy, az Amerikai Rákkutatási Alapítvány 2008-as éves gyűlésén ismertetett kutatás szerint egy most felfedezett molekula, a GDC-0449 segíthet az előrehaladott bazális-sejt karcinómában szenvedő rákbetegeknek a gyógyulásban.

2008.04.18 10:08medipress.hu

"Évente közel egymillió új beteget regisztrálunk, de ezeknek csak egy nagyon kis részét képezik azok az esetek, ahol a betegség műtéti eljárással nem gyógyítható. Jelenleg nem ismerünk olyan gyógymódot, amely segíthetne a műtéttel nem gyógyítható, előrehaladott állapotban lévő bazális-sejt karcinómában szenvedőkön, ezért ez a mostani felfedezés egyedülálló jelentőséggel bír" - nyilatkozta Dr. Daniel D. Von Hoff, a Scottsdale Klinikai Kutatóintézet munkatársa.
 
A GDC-0449 a Hedgehog jelátviteli-út kiiktatásával fejti ki hatását. A Hedgehog ligandok a szövetek növekedésében és regenerációjában játszanak fontos szerepet. A ligandok két, a sejtek felszínén elhelyezkedő receptor-a PTCH és az SMO-segítségével jeleznek a szervezetnek. A bazális-sejt karcinóma leggyakoribb oka a PTCH és SMO receptorok mutációja miatti abnormalitások megjelenése a Hedgehog jelátviteli-útban. 

A GDC-0449 első klinikai tesztjeiben 9 előrehaladott bazális-sejt karcinómában szenvedő páciens vett részt. A betegeknek naponta egyszer tabletta formában adták a GDC-0449-et. A vizsgálati adatok szerint a betegeknél egy kivétellel segített a szer. A javulás a tumor térfogatának csökkenésében, és a tünetmentes időszakok meghosszabbításában jelentkezett. A kutatók vizsgálatai szerint a szer a Hedgehog jelátviteli-út működését befolyásolja. 

"A szert a legtöbb páciens remekül tolerálta. Néhányuknál ugyan némi hajhullás és érzékzavar jelentkezett, de ezek a toxikus tünetek igen enyhék voltak" - nyilatkozta Dr. Von Hoff. Ha a további tesztek során is beválik, a GDC-0449 Hedgehog jelátviteli-út antagonista lehet az első valóban hatásos szer a multifokális és áttétes bazális-sejt karcinóma kezelésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.