Minden tápanyagra nagy szüksége van testünknek

Kell az a zsír is!

Minden étel, amit megeszünk, két fajta tápanyagot tartalmaz: makro -és mikrotápanyagot. De melyik mit jelent és mennyire van szükség belőle szervezetünknek?

2012.04.30 11:55topshop.hu

Valamennyi étel amit elfogyasztunk, két fajta tápanyagot tartalmaz: makro -és mikrotápanyagot. Vitaminokhoz jutni természetes formában télen-nyáron szükséges: mindig gondoskodjunk szervezetünk tápanyag-szükségletéről.

Mikrotápanyagok

A mikrotápanyagok olyan létfontosságú tápanyagok, melyekre a legtöbb élő szervezetnek szüksége van a különféle fiziológiai folyamatokhoz. Ezeket a tápanyagokat a szervezetünk nem képes előállítani. A "mikro" görög kifejezés, jelentése: kicsi, és azon tápanyagokat jelzi, melyekből kis mennyiségben van szüksége a szervezetünknek.

Makrotápanyagok

A makrotápanyagok kalóriát és energiát biztosító tápanyagok. A "makro" görög kifejezés, jelentése: nagy, méretes, sok, és azon tápanyagokat jelzi, melyekből nagy mennyiségben van szüksége a szervezetünknek.

A makrotápanyagok fő feladata a szükséges energia biztosítása, melyet kalóriákban mérünk. A makrotápanyagoknak 3 különböző tipusát ismerjük, melyek különböző mennyiségű kalóriát szolgáltatnak: Szénhidrát (4 kalória/gramm) fehérje (4 kalória/gramm) zsír (9 kalória/gramm.

Szénhidrátok

A makrotápanyagok közül az elsődleges energiaforrás a szénhidrát, mely a legkönnyebben hozzáférhető makrotápanyag a mai táplálkozási szokásokat figyelembe véve.

Fontos, hogy tisztában legyünk a szénhidrátok szerepével, ugyanis legtöbb esetben ezek a felelősek a felhalmozódott zsírrétegekért és a sikertelen diétákért.

Fehérjék

A fehérjék a szervezet építőkockái. A szervezetnek szüksége van fehérjékre az egészséges működéshez és annak fenntartásához.

A fehérje utánpótlás és megfelelő napi igények kielégítése kritikus fontosságú, és ezt manapság egyre többen felismerik, köszönhetően a gyorsan fejlődő fitnesz iparnak, ugyanis folyamatosan növekszik azok száma, akik felesleges kilókat szeretnének leadni.

A fehérjék fontosságának felismerése gyorsan és hatékonyan segíthet a kitűzött céljaink elérésében!

Zsírok

A makrotápanyagok közül a zsírok részesülnek a legrosszabb megítélésben. A fitnesz trendek népszerűségének kezdete óta, úgy tekintünk a zsírokra, mint a legfőbb felelős a súlyproblémák mögött.

A legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy a különféle zsírok kiemelkedő fontossággal bírnak a táplálkozásunkban, sőt a megfelelő féle zsírok fogyasztása a megfelelő időszakban és mennyiségben még segítheti is a felesleges kilók ellen folytatott harcot.

Ahogy láthatjuk, mindhárom makrotápanyag fontos az egészséges testsúly elérésében és megtartásában! Ezért törekedjünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra és étrendre, meglepően gyorsan észlelhetjük a pozitív változást a fogyókúránk sikerességében és a közérzetünk javulásában!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.