Van, amiben a kecske nyerőbb

Jobb a kecsketej a tehéntejnél?

A kecsketej rajongói szerint ez a tej változat kevésbé hizlal, tele van vitaminokkal és nem okoz allergiát. De mi mindebből az igazság?

2012.04.24 14:23ma.hu

Számos ember választja a kecsketejet mint egészségesebb alternatívát a tejtermékek közül - drágább, mint a tehéntej, a kérdés az, vajon mennyire éri meg ezt inni helyette?

Lássuk előszöris a tápértékét. A tehéntej és a kecsketej hasonló mértékben tartalmaz kalciumot és más fontos vitamint, ásványi anyagot. Ám ami a B12 vitamint illeti - amely igen lényeges az egészséges vörös vérsejtek kialakulásához - a kecsketej a nyerő.

Fél pohár tehéntejben kétharmada van a javasolt napi bevitelnek - kilencszer ennyi kecsketejet kéne innunk, hogy ugyanazt a mennyiséget kapjuk - mondta el Jennifer Lowe a brit dietetikusok társaságától.

A csak kecsketejet kapott gyerekeknél B12 vitaminhiány figyelhető meg, melynek tünetei a fáradtság és a gyengeség-érzés.

A kecsketej ugyanakkor hatékonyabb a vas felszívódását illetően, mint a tehéntej - állapították meg a granadai egyetem kutatói. Nagyobb mennyiségben tartalmaz cinket és szelént, amelyek az immunrendszerünket segítik.

A kecsketej rajongói szerint az allergiások nyugodtan fogyaszthatják ezt a tejet, ám ez nem teljesen így van. Ha ugyanis allergiánk van a tehéntejre, esélyes, hogy ugyanez a reakciónk lesz a kecske- vagy akár a juhtejre is.

A protein, amely az allergiát okozza, nagyon hasonló minden tejtípusban - mondta a dietetikus. A laktózérzékeny emberek ugyancsak hasonlóan reagálhatnak valamennyi tejfélére. Az a természetes szénhidrát, amely a tehéntejben van, mindegyikben megtalálható.

"A tehén- és a kecsketej hasonló mennyiségben tartalmaz laktózt - a kecsketej 4,1 százalékban, a tehéntej 4,7-ben -, tehát a kecsketejre átállás nem jelent nagy különbséget..." - mondta Jennifer Lowe.

A laktózt nem toleráló embereknek a szójatej jobb megoldás. A kalóriatartalmat és a telített zsírokat illetően van egy kis különbség a kecske- és a tehéntej között.

Egy 100 milliliteres adag (kb. fél pohár) teljes zsírtartalmú tehéntejből 67 kalóriát és 3,9 gramm zsírt tartalmaz, a kecsketej ugyanekkora mennyiségben 60 kalóriát és 3,5 gramm zsírt. A félszíros változatok mindkét fajtából nagyjából 45 kalóriásak és 1,7 gramm zsír van bennük.

Tehát a fogyókúrázók nincsenek kisegítve, ha kecsketejet isznak, noha egyesek szerint a kecsketej minimalizálja a hasi puffadást.

Tény, hogy a kecsketej zsírcseppei kisebbek, és a szervezet emésztő enzimjei gyorsabban bontják le őket, így csökken a hasi puffadás. Ezt azonban az is csökkentheti, ha nem beszélünk evés közben, csukott szájjal eszünk, nem nyelünk túl sok levegőt is ivás közben.

A sok folyadék fogyasztása, valamint ha probiotikus baktériumokkal ellátott élelmiszereket eszünk, szintén segíthet megküzdeni a puffadással.

A granadai egyetem kutatói szerint a kecsketej jelentős mennyiségben tartalmaz oligoszacharidokat. Ezek olyan vegyületek, melyek, amikor elérik a vastagbelet, a probiotikumokhoz hasonlóan viselkednek, elősegítve az egészséges "probiotikus" bélflóra megteremtését, amely a fertőzéseket távol tartja.

A kecsketej ugyanakkor nem javasolt a babáknak és a kisgyermekeknek. A fehérjéi ugyanis túl tömények ahhoz, hogy megemésszék a kicsik. Nem is biztos, hogy minden forrásból származó kecsketej pasztőrözött,

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.