Hajlamosabbak szívproblémára stressz hatására

Ezért rendetlenkedik többet a nők szíve?

A szív vérellátása férfiaknál növekszik, ha mentális stressz éri őket, de nem változik a nőknél - derítette ki egy új tanulmány. A felfedezés megmagyarázná, miért hajlamosabbak a hölgyek a szívpanaszokra, ha érzelmi stressz éri őket.

2012.04.25 08:15ma.hu

Amennyiben mentális stressz éri őket, férfiaknál nő a szív vérellátása, de a nőknél nem változik - állítja egy új tanulmány, amely magyarázatot adna arra,  miért hajlamosabbak a hölgyek a szívpanaszokra érzelmi stressz hatására.

A Penn State College of Medincine kutatói a pulzusszámot, a vérnyomást és a szív vérellátást hasonlították össze 17 egészséges felnőttnél - csaknem egyforma arányban voltak a vizsgálatban férfiak és nők -, nyugalmi állapotban, majd, miközben fejszámolást végeztek 3 percen át. Azt kérték tőlük, hogy siessenek, és még ha rossz is az eredmény, mondják be.

Nyugalmi állapotban a pulzusszám, vérnyomás és a szív vérellátása tekintetében a férfiak és nők csak kis különbséget mutattak, ám a matematikai feladat közben valamennyiük szívverése és vérnyomása nőtt.

A szív vérellátása nőtt a férfiaknál a stresszes feladat közben, a nőknél viszont nem változott. Mindez azt sugallja, hogy a nők hajlamosabbak lehetnek a szívproblémákra stresszhatás alatt, és miért jellemzőbbek esetükben a szívbajok stresszes események után, mint például a házastárs elvesztése.

Az eredmények arra is rámutatnak, hogyan hat a mentális stressz az egészségre.

A stressz csökkentése mindenki számára fontos, nemtől függetlenül. Ez a tanulmány azonban arra is rávilágít, mennyire másként hat a stressz a nők szívére, potenciálisan kitéve őket a koszorúér-betegségek nagyobb kockázatának - mondta el Chester Ray tanulmányvezető.

Véleménye szerint a különbség háttérében álló mechanizmus kiderítésére kiterjedtebb vizsgálatok kellenek, és ezek sokkal célzottabb kezelésekre vezethetnek a jövőben, valamint a koszorúér-betegségek megelőzéséhez.

A kutatók egy San Diegói orvosi konferencián ismertették eredményeiket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.