Stresszcsökkentő az irodai eb

Kutyát a munkába! A teljesítmény is nő?

Csökkentheti az alkalmazott stressz-szintjét, növelheti a munkahelyi morált, ha a dolgozó beviszi a kutyáját a munkahelyre - derült ki egy amerikai tanulmányból.

2012.04.02 12:58MTI

Számos gyakorlati nehézséggel kell szembenézni, ha kutyát viszünk be a munkahelyre, ám egy amerikai cégnél elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy az állat jelenléte növeli az emberek munkahelyi elégedettségét.

A Virginiai Commonwealth Egyetem 75 ember figyelt meg egy iparvállaltnál, ahol az egy hétig tartó vizsgálat idején minden egyes nap 20-30 embernek engedték meg, hogy kutyáját magával hozza a munkába.

A kutatók nyálmintákat vettek a munkanap folyamán, mérve a stresszhormonok szintjét, és összehasonlították a kutyás és nem kutyás dolgozókét, valamint azokét, akiknek van kutyájuk, ám nem vihették be a munkahelyre kedvencüket.

Reggel semmilyen különbség nem mutatkozott a három csoport között, ám a nap folyamán a stressz-szint csökkent azoknál, akiknél ott volt a kutyájuk, és növekedett a másik két csoport tagjainál.

Azt is kimutatták a szakemberek, hogy a kutya jelenléte növelte a munkahelyi morált - olvasható az International Journal of Workplace Health Management munkaegészségtani szaklapban.

Jelentős volt a különbség a stresszhormon szintben azokon a napokon, amikor a kutyák jelen voltak, illetve amikor nem.

Az alkalmazottak általánosságban jobban elégedettek voltak munkájukkal, mint az ipari átlag - idézte Randolph Bakert, a tanulmány szerzőjét a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.