A cégvezetők dolga a hangulatjavítás lenne

Lassan hétvégéinket is tönkreteszi a stressz

Az érzés ismerős lehet: néhány hónappal ezelőtt még jókedvvel ébredtünk vasárnaponként. Majd ahogy telt-múlt az idő, egyre zaklatottabban. Hétfő reggel pedig jött a teljes letargia. Szakemberek szerint a negatív közhangulat elűzése lenne a cégvezetők legfontosabb dolga.

2012.04.04 10:15ma.hu

Nem ritka, hogy a munkahelyi stressz a hétvégéinket is tönkreteszi, hiába nem ülünk az irodában, nem tartózkodunk benn a munkahelyen. Sokaknak ismerős érzés: szombaton még jókedvű, ám vasárnap már idegesen ébred.

Egész délelőtt betegnek érzi magát a stressztől, és úgy járkál fel-alá a lakásban, hogy mindenkibe beleköt. Talán csak nem a hétfő miatt stresszel már most? A válasz: de igen.

A stresszes várakozás, hogy hétfőn vissza kell menni dolgozni, teljesen tönkreteszi a vasárnapot is. Gyakori, hogy egy korábban szeretett munkahely változik meg néhány hét alatt, mert más veszi át a vezetést, más főnököt kap az ember, mások lesznek az elvárások. Történhet bármi, ami tönkreteszi a korábbi munkakedvet.

Az eredmény: a kollégák elkezdenek kétségbeesni, majd lassan elszivárognak. Sok esetben végül mi sem tudunk mást tenni. Az alkalmazottak ugyanolyan stresszesek, mint az újdonsült főnök, csak éppen más helyzetben vannak.

A stressz pedig öl: mondhatni, a 21. század legnagyobb gyilkosa. Akár egy járvány: 70 százalékban ez az oka, ha valaki pszichológushoz fordul. Kialakítja a szorongást, beállítja a negatív érzelmi tónust, amely aztán a kollektív jóllétünkre is hatással van.

Több dolog is kiválthatja. Az egyik az "érzelmi fertőzés", amely egyik emberről átragad a másikra. Képesek vagyunk rá, hogy átvegyük a másik hangulatát, stressz-érzését, depresszióját. Mindezt megdöbbentő gyorsasággal tesszük.

A másik a fokozott kapcsolattartás - a képességünk, hogy mások érzelmeit át tudjuk venni, valamint manapság a magasfokú kommunikáció lehetősége együtt járul hozzá ahhoz az érzelmi spirálhoz, amely sajnos lefelé vezet, ha ilyen impulzust kapunk másoktól. Máris kész a negatív környezet. Ehhez hozzájárul a magasabb pozícióban levő emberek befolyása, uralkodni vágyása.

A stressz okozók egy része passzív, meggondolatlan és felelőtlen, mások azonban manipulatívak és önzők. Az emberek pusztító hatással vannak saját magukra, a kollektív szorongás terjesztésével.

Ez a viselkedés okozza talán a legnagyobb kárt az olyan időszakokban, amikor a helyzet egyébként sem rózsás egy cégnél.

A cégvezetőknek, sőt a médiának is észre kellene venni, milyen mértékben romboló, sőt, mérgező az érzelmi negativitás - mondja egy amerikai pszichológus, Daniel Goleman, aki az érzelmi intelligenciáról írt könyvet.

"Fontos lenne, hogy maguk a cégvezetők hívják fel minderre a figyelmet és tegyenek ellen, hiszen tudjuk, hogy a dolgozók fokozottan figyelnek arra, amit mondanak. Egy vállakozás vezetőjének elsődleges feladata lenne olyan hangulatot teremteni a munkahelyen, hogy a negatív érzelmi hatást kizárják és az érzelmi szintet jó irányba tereljék."
- tette hozzá a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.