A demenciások száma megduplázódhat

Alaposan leépülünk 2030-ra szellemileg?

Megduplázódik 2030-ra, 2050-re pedig megháromszorozódik a maihoz képest a demenciával élők száma - állapították meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei jelentésükben.

2012.04.12 20:20MTI

A népesség öregedése következtében a jelenlegi 35,6 millióról 2030-ra 65,7 millióra emelkedhet a demenciával élők száma, 2050-re pedig elérheti a 115,4 milliót.

Az Alzheimer-kórral foglalkozó nemzetközi szervezettel (Alzheimer's Disease International) közösen készült jelentés becslése szerint már ma is évente mintegy 600 milliárd dollárba (136 ezer milliárd forint) kerül világszerte az állapot kezelése és az érintettek gondozása.

A pénzügyi terhek várhatóan gyorsabban fognak emelkedni, mint az esetszám - vélik a szerdán közzétett jelentés szerzői. "A katasztrofális költségek háztartások millióit juttatják a szegénységi szint alá" - óvott Margaret Chan, a WHO főigazgatója.

A demencia vagy szellemi leépülés érinti a memóriát, a viselkedést, sőt a mindennapi feladatok végrehajtásának képességét is. Főként idős embereket veszélyeztet, az esetek mintegy 70 százalékát Alzheimer-kór okozza.

A 65 év felettiek között 1 a 8-hoz a demencia kockázati aránya, 85 év felett pedig már 1 a 2,5-hez.

Jelenleg az esetek kevesebb mint 60 százaléka fordul elő alacsony vagy közepes jövedelmű országokban, a mostani becslés szerint ez az arány 2050-re 70 százalékra emelkedik.

Eddig csupán nyolc országnak - köztük Nagy-Britanniának, Franciaországnak és Japánnak - van a demenciára vonatkozó nemzeti programja. A többi országnak, köztük az Egyesült Államoknak, nincsenek állami szintű tervei a probléma kezelésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.