Károsodhat az agy a sok gépezéstől

"Átmeneti" demenciával fizehet a sokat számítógépező fiatal?

Neurológusok szerint a számítógépes játékot túlságosan sokat játszó gyermekek veszélyben vannak. Pontosabban az agyuk.

2011.10.15 15:00ma.hu

Gyermekek millióinak agya maradhat károsodott a számítógépes játékok miatt, melyeket játszanak - figyelmeztet az ismert neurológus, Greenfield baroness.

A szakember szerint a számítógépes játékok illetve a Facebookhoz hasonló közösségi oldalakon szörfölés átmeneti "demenciához" vezethet. A baroness egy Dorseti konferencián beszélt arról, hogy a technológiától való egészségtelen függés gyenge érintkezéseket eredményezhet az agyban, szó szerint "levegőzteti" azt.

Az egészségügyi hatásokat azon gyermekeknél, akik nagyjából 2000 órát töltenek egy évben a számítógép képernyője előtt, már széles körben vitatják.

A baroness megragadta a lehetőséget a veszélyek hangsúlyozására a Sherbourne-i lányiskola tudományos központjának megnyitóján. Elmondta: annak ellenére, hogy bizonyos technológiák valóban sok előnnyel járnak és a kreativitásra is jó hatással lehetnek, összességében mégis negatív hatással vannak az emberre.

A képernyő-technológiák felkeltik az érdeklődést, viszont aktiválják az agyi függőséget. Ez még több, képernyő-alapú tevékenységhez vezet. A szakember szerint az agyi érintkezések átmenetileg meghibásodhatnak az erős, érzékszerveket lefoglaló tevékenységektől, vagy inaktiválhatják őket - akár maradandóan is, ezért beszélnek a kutatók a demencia veszélyéről.

A figyelem átalakul - "megrövidül", a sok képernyő előtt töltött idő hanyaggá, figyelmetlenné tehet. Gondoljunk csak bele, hány ember éli szinte az életét a Facebookon keresztül, és magát is aszerint ítéli meg, ahogyan mások ítélik meg őt.

Nehogy elfelejtsük, hogy létezik még kert, fára mászás, fű, amiben lehet mezítláb szaladgálni, sőt hemperegni is. Nagy bajok lesznek, ha a számítógépezés minden normális dolgot kiszorít a gyermek életéből...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.