Egyszerű cselekedetekkel a demencia ellen

A darabkák összerakása távoltartja az elbutulást!

Csupán két óra elég naponta, hogy a demencia távol maradjon - nem is hinnénk, milyen egyszerű tevékenységek elégnek bizonyultak ahhoz, hogy megelőzzük vagy szinten tartsuk a betegséget.

2011.12.01 14:15ma.hu

Az agy edzése segít abban, hogy a demencia ne alakuljon ki - csupán napi két óra elég, hogy távoltartsuk a problémát.

Legyen az keresztrejtvény-fejtés, sudoku megoldása, puzzle összerakása, vagy akár kertészkedés, egy sütemény elkészítése, vagy éneklés, mindegyik sokat tesz az agy "tornáztatásáért" és egészségesen tartásáért.

Sőt, akinél már kialakult a demencia, annál lassítja a folyamat súlyosbodását. Régóta fennálló elmélet, miszerint az agy aktívan tartása segít egészségesnek maradni.

Bajor kutatók azonban egy idősek otthonában végeztek vizsgálatot: a résztvevők egy éven át minden nap két órát foglalkoztak agyuk "edzésével".

Kezdésnek mindig tartottak egy "spirituális" bevezetést, melynek keretében a 98 résztvevő olyan témákról beszélgetett, mint például a boldogság. Majd egy dalt énekeltek, vagy a himnuszt harsogták együtt.

A továbbiakban bowlingoztak, krokettet játszottak, puzzle-t raktak ki, nassolnivalót készítettek, kertészkedtek és ehhez hasonló tevékenységeket végeztek.

Az Erlangen egyetem kutatói arra jutottak, hogy az egyszerű napi tevékenységek ugyanolyan jók a demencia megelőzésére illetve a súlyosbodás lassítására, mintha az általában erre alkalmazott orvosi kezelésnek vetették volna alá a pácienseket.

A foglalkozások a demenciában szenvedők állapotának rosszabbodását legalább egy évvel elhalasztották: akik részt vettek rajtuk, egy esztendővel később ugyanazt a szintet mutatták az Alzheimer kórt értékelő skálán, mint korábban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.