A kétnyelvűség csökkenti a demencia esélyét

Jól jön az a nyelv idősebb korban is...

Úgy tűnik, jól jár, akit a szülei eleve két nyelven tanítottak beszélni, vagy később sajátíott el anyanyelvi szinten kettőt - kutatók szerint kétnyelvűség csökkenti a demencia esélyét.

2012.03.31 08:55ma.hu

Fogékonyak vagyunk az idegen nyelvekre? A kutatók állítják: ez még jól jöhet idősebb korunkban, mentális egészségünk megőrzésében.

Egy tanulmány kiderítette, hogy kétnyelvűnek lenni nagyon is előnyös: növeli kognitív képességeinket már fiatal korban, de ellenállóbbá teszi az agyat életünk későbbi szakaszában is, így megvéd a demencia kialakulása ellen.

A York egyetem kutatói rámutattak: a kétnyelvűség fenntartja a mentális rugalmasságot, a kétnyelvű embernek jobban "pörög" az agya, hiszen két nyelven gondolkodik és formál mondatokat. Ez erősíti az agyat.

Dr. Ellen Bialystok tanulmányvezető elmondta: korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a kétnyelvűségnek jótékony hatása van a gyermekeknél a kognitív fejlődésre.

"Tanulmányunkban újabb adalékok segítségével áttekintettük a viselkedési és képalkotó módszereket, hogy megmagyarázzuk a kétnyelvűség hatásait a felnőtteknél"
- mondta.

A kétnyelvű személyek azon agyi régióit figyelték, amelyek kritikusak a figyelem és kognitív kontroll szempontjából.

A tanulmány szerint a kétnyelvűség "kognitív tartalékot" jelent, amely védelmet nyújt és biztosítja az egészséges öregedést - serkenti a szellemi és fizikai tevékenységet, és ez a tartalék az, amely a demencia tüneteit is késleltetheti.

Ha egy ember szinte egész életében odafigyel arra, hogy melyik nyelven is beszél, az edzésben tartja az agyat, jobb teljesítményt hozva ki belőle idősebb korban is.

A tanulmányt a Trends in Cognitive Sciences közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.