Citrusfélékkel az agyi érkatasztrófa ellen

Kicsit savanyú, de véd a stroke-tól!

A citrusféléket, például narancsot vagy grapefruitot rendszeresen fogyasztó nőknél csökkenthet az agyi érkatasztrófa kockázata egy amerikai tanulmány szerint.

2012.02.27 12:58MTI

A Stroke: Journal of the American Heart Association című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány készítői amerikai ápolónők által 14 év alatt 69 622 páciens körében elvégzett felmérés eredményeit dolgozták fel.

A nők részletesen beszámoltak arról, hogyan étkeztek, milyen gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztottak. A kutatás célja az volt, hogy tanulmányozzák a flavonoidoknak - gyümölcsökben, zöldségekben, keserű csokoládéban és vörösborban jelen lévő anyagoknak - az egészségre gyakorolt hatását.

A kutatás feltárta, hogy azoknál a pácienseknél, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak narancsot és grapefruitot, vagy az abból készült leveket, 19 százalékkal csökkent az agyi érkatasztrófa kockázata.

"Az elemzések kimutatták, hogy nagyobb mennyiségű gyümölcs, zöldség, pontosabban C-vitamin fogyasztása kapcsolatban van az agyi érkatasztrófa kockázatának csökkenésével" - fejtette ki Aedin Cassidy, a tanulmány fő szerzője.

"A flavonoidokról ismert, hogy különböző mechanizmusok segítségével, például az érműködés javításával vagy gyulladáscsökkentő hatásaival bizonyos védelmet nyújtanak" - hangsúlyozta Aedin Cassidy, aki egyben a Kelet-angliai Egyetem orvosi karának is táplálkozástudományi professzora.

A kutatók remélik, további tanulmányok segítségével sikerül jobban megismerni a citrusfélék fogyasztása és az agyi érkatasztrófa kockázatának csökkenése közötti összefüggést a nőknél.

Azt tanácsolják egyébként a nőknek, hogy inkább a magát gyümölcsöt fogyasszák, mint a gyümölcsleveket, mert azok cukorban gazdag adalékanyagokat is tartalmaznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.