Jelen van a mellékvesében és a citrusfélékben

Az a csodálatos C-vitamin

A magyar tudománytörténet talán legsikeresebb momentuma Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik: 1937-ben orvosi Nobel-díjjal jutalmazták a C-vitaminnal kapcsolatos munkásságát.

2010.07.10 10:12napidoktor.hu

A bizonyosság tengerimalacok segítségével született meg: a kisállatokat három csapatba osztotta: az egyik csoport teljesen C-vitamin-mentes táplálékot kapott, a  normál élelmet, és hexurinsavat kiegészítésként, a harmadik pedig élelmet és a paprikából kivont valamilyen redukciós hatású anyagot, aminek ekkor még nem volt neve.

A kísérlet végére azonban lett: az 1. csoport kisállat a hiányos táplálkozás eredményeképpen skorbutot kapott, a másik két csoport ellenben egészséges maradt. Ez a magyarázata a C-vitamin ma már közismert nevének: az aszkorbinsavnak, aminek a jelentése: skorbutellenes.

Szent-Györgyi filozófiája az volt, hogy az aszkorbinsavnak ott a helye minden család konyhájának polcán, közvetlenül a cukor és a só mellett, hiszen alapélelmiszer…

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.