Kösz-vény nélkül is kapható!

A C-vitamin csökkenti a köszvény kialakulásának kockázatát a férfiaknál

A C-vitamin magasabb dózisai a férfiak esetében csökkentik a köszvény kialakulásának kockázatát. A köszvény az anyagcsere zavarából adódó betegség, amelynél megnövekszik a vér húgysavtartalma.

2009.03.10 15:44MTI

A húgysavas sók, az urátok különböző szövetekben, elsősorban az ízületekben rakódnak le. Tipikus esetben a betegség rohamokban jelentkezik ízületi gyulladás formájában.

A köszvény elsősorban a 40 évesnél idősebb férfiakat sújtja, de betegség a nőket sem kíméli. Kialakulásában az alkohol, az elhízás, magas vérnyomás, valamint a hús és sajt túlzott mérvű fogyasztása játszik közre. A betegségben, amely végül ízületi károsodáshoz vezet, az Egyesült Államokban 3 millióan szenvednek. A vancouveri University of British Columbia kutatói Hyon Choi vezetésével 1986 és 2006 között követéses vizsgálatot végeztek, amelyben 47 ezer amerikai férfi adatait elemezték.

E kutatás révén derült ki, hogy a C-vitamin (aszkorbinsav) napi adagjának 500 milligrammal való megemelése 17 százalékkal csökkentette a köszvény kialakulásának kockázatát.

Azoknál a férfiaknál, aki napi 1500 milligramm C-vitamint vettek be, 45 százalékkal volt alacsonyabb a betegség kifejlődésének rizikója, mint azoknál, akik 250 milligrammnál kevesebb aszkorbinsavat szedtek naponta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.