Nagyon fontos a helyes táplálkozás is

A C-vitamin csökkenti a vérnyomást?

A California Egyetem kutatói összefüggést fedeztek fel a C-vitamin és a vérnyomás között. Azt tapasztalták, hogy egészséges fiatal felnőtt nőkben a vérplazma C-vitamin koncentrációja minél alacsonyabb, annál magasabb a vérnyomás.

2009.01.12 12:18WEBbeteg

A vizsgálatot vezető orvos felhívta a figyelmet arra, hogy azoknál az embereknél, akiknél fennáll a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, jobban oda kell figyelni a helyes táplálkozásra.

Az eredménnyel kapcsolatban többen is kétségüket fejezték ki. Elismerték ugyan, hogy a helyes életmódra és a megfelelő táplálkozásra a fiatal generációnak jobban oda kell figyelnie, mint elődeiknek, hogy a jövőben csökkenhessen az anyagcsere betegségek előfordulási aránya, de nem tartották elég hitelesnek a vizsgálatot.

Az egyik probléma az volt, hogy kevés volt a beteganyag és csak egészséges nőket vontak be a vizsgálatba, emellett azt is kifogásolták, hogy nem volt placebo kontroll is. Az ugyan nem meglepő, hogy az egészséges életmódot folytatók között kisebb eséllyel alakulnak ki szív- és érrendszeri betegségek, de a C-vitamin mellett még több tényező is szerepet játszik ebben.

Ha valaki odafigyel a táplálkozásra, akkor nemcsak vitamindús ételeket fogyaszt, hanem alacsony zsír- és sótartalomra is figyelmet fordít, ezek pedig köztudottan szerepet játszanak a magas vérnyomás megelőzésében. További részletek a webbeteg oldalán!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.