Vitaminnal a rák ellen

C-vitamin-injekciók lassíthatják a rákos daganat növekedését

Az 1970-es évektől folynak kutatások, amelyek a C-vitamin esetleges daganatellenes hatásával foglalkoznak. Scot Ewan Cameron és a Nobel-díjas Linus Pauling úgy találta, hogy a C-vitamin képes gátolni a tumorok növekedést. Eredményeiket azonban felülírták későbbi vizsgálatok, így a Mayo-klinikán végzett kutatások, amelyek a terápia alacsony hatásfokáról számoltak be.

2008.08.08 15:45MTI

Mark Levine, a bethesdai National Institute of Health kutatója szerint, aki eredményeiről, az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a Proceedings of National Academy of Science-ban számolt be, a C-vitamin hatásos, de csupán igen magas dózisokban, amelyeket intravénásan juttatnak be a szervezetbe: ebben az esetben az aszkorbinsav akár 50 százalékkal képes csökkenteni az egereknél a hasnyálmirigy-, petefészek- és az agydaganat súlyát és növekedési rátáját. Az agresszív tumorfajtákban szenvedő rágcsálóknak naponta intravénásan vagy a hasüregbe fecskendezték a C-vitamint, ily módon garantálva az aszkorbinsav magas koncentrációját. Mark Levine magyarázata szerint perorális alkalmazással lehetetlen elérni a C-vitamin magas koncentrációját. 

"Amikor magas C-vitamin-tartalmú élelmiszereket fogyasztunk, amelyek napi szinten 200 miligrammnál több aszkorbinsavat tartalmaznak - például két narancsot és egy adag brokkolit -, a szervezet meggátolja, hogy a vérben túl magas legyen a vegyület szintje" - magyarázta Mark Levine. A kutatás váratlan eredményekkel szolgált. 

A C-vitamint hagyományosan antioxidáns vegyületként tartják számon, amely megvédi a sejteket az úgynevezett szabadgyökök káros hatásától. Ám amikor a kutatók az aszkorbinsav tumorellenes hatását vizsgálták, kiderült, hogy az effektus a daganatsejteket körülvevő folyadékban képződő hidrogénperoxidnak köszönhető. Az egészséges sejtekre a C-vitamin nem gyakorolt semmiféle hatást. 

Következésképp a C-vitamin nagy dózisokban a várt antioxidáns hatás helyett prooxidánsként viselkedett, szabadgyökök és hidrogénperoxid képződését segítve elő, amelyek a kutatók feltételezése szerint megölik a tumorsejteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.