Fél évszázad legjelentősebb felfedezése!

Megvan a megoldás? - Már tesztelik a proszatatrák gyógyszerét!

A tudósok megtalálni vélik az agresszív prosztatarák gyógyszerét - Az Albiraterone talán az elmúlt fél évszázad legjelentősebb felfedezése.

2008.07.27 12:00National Geographic

A halálos kórral küzdők 80 százalékánál volt hatásos az új gyógyszer.

Működési elve a következő: blokkolja a daganatok fejlődéséért felelős hormonrendszert. A prosztatarák a legelterjedtebb daganatos megbetegedés a férfiak között.

Csak az Egyesült Királyságban évente tízezer körüli férfinál diagnosztizálják ezt a halálos kórt - tudósít a BBC News Online - és a folyamat olyan agresszív, hogy a kemoterápia is csak 18 hónappal növeli meg a várható élettartamot.

A rák fejlődéséért a nemi hormonok – mások mellett például a tesztoszteron – a felelősek. Régóta tudják, hogy a kezelés lényege az lehet, hogy le kell állítani a tesztoszterontermelést.

Csakhogy – és ez az újdonság – amint azt az Institute of Cancer Research kutatói megállapították, a tumor maga is termeli a hormont, így önmagát gerjeszti a kóros folyamat.

A most kifejlesztett, Abiraterone névre keresztelt új ellenanyag azért jelenthet forradalmi áttörést, mert a klinikai tesztek szerint a tumor képezte hormontermelést is gátolja.

Eddig 1200 fő vett részt a szer kipróbálásában a világ minden részéről, és 80 százalékuknál jó eredményt értek el. A betegek életük javulásáról számoltak be, s voltak, akik a fájdalomcsillapító morfium szedésével is leálltak.

A Journal of Clinical Oncology 21 betegen végzett kutatásról publikált. Valamennyijüknek előrehaladott volt a kórképe. A kísérlet során, nyilvánvaló volt a tumor zsugorodása, és a tumor termelte proteinek termelődése jelentősen csökkent az új szer hatására.

Dr Johann de Bono, a kutatás vezetője szerint a győzelem küszöbén állunk, de még közel sem vagyunk túl a feladatokon. Két és fél éve tesztelik a gyógyszert, ezért a mellékhatások és az élettartam-változások még nehezen becsülhetőek meg.

Ki kell terjeszteni a vizsgálatokat, meg kell erősíteni az eredményeket, de minden jel szerint áttörő lépés történt a betegség végső megoldása felé. Sőt arra is van esély, hogy a gyógyszer más daganatos betegségeknél, például az emlőrák esetén is használható.

David Webb, az University of Edinburgh professzora szerint is reményt keltő a gyógyszer, de alapvető fontosságú, hogy a gyógyszer előnyei mellett a hátrányokat is felmérjék. A mellékhatások csak számos klinikai vizsgálattal mutathatók ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.