Már nem kell bűntudatot érezniük a csokievőknek?

Segít soványnak maradni a csoki...?

A csokoládéevők gyakran érzik magukat bűnösnek, mert elcsábulnak néhány szeletre. Kutatók szerint azonban a rendszeres, kis mennyiségű csokifogyasztás soványan tart bennünket!

2012.03.27 08:15ma.hu

Mégsem kell olyan rosszul érezniük magukat a csokifogyasztóknak? Bár a csokoládé több kalóriát tartalmaz, mint más ételek, azoknak, akik rendszeresen fogyasztják, kisebb a testzsírjuk, mint azoknak, akik nem eszik - mutatta ki egy tanulmány.

A kutatók azt gyanítják, hogy a csokiban levő kalóriák nem olyanok, mint a "normál kalóriák" - a csokoládé összetevői gyorsabb munkára késztetik az anyagcserét, vagyis ellensúlyozza a zsírt, ami egyébként elraktározódna.

Ennek eredményeképpen a csokoládé összetevőinek metabolikus hatása gyakorlatilag karcsúsító étellé teszi azt. Kalória-semlegesnek tűnik - adta hírül az amerikai tanulmány, amely azonban nem pontosította, a csoki mely típusa a legjobb.

Dr. Beatrice Golomb tanulmányvezető a San Diegói Kalifornia egyetemről elmondta: nagyon úgy tűnik, nemcsak a kalóriák száma, hanem a kalóriák összetétele is számít a szervezetben, lényeges meghatározója a testsúlyunknak.

"Ez igazán jó hír azoknak, akik gyakran esznek csokit, és azok számára, akik most akarják bevezetni ezt a szokást"
- mondta Dr. Golomb. A kutatók 972 férfi és nő csokoládé-fogyasztási szokásait vizsgálták, átlagos életkoruk 57 év volt.

A vizsgálatban, amely egyébként a koleszterin-csökkentéssel volt kapcsolatos, több kérdést kaptak, többek között azt, mennyi csokoládét fogyasztanak hetente? Testtömegindexük (BMI) is fel lett jegyezve.

A meglepő felfedezés az volt, hogy azok az emberek, akik több csokit ettek hetente, alacsonyabb testtömegindexel rendelkeztek, mint a többiek. Mindez annak ellenére volt így, hogy nem fogyasztottak emellett kevesebb kalóriát és nem is mozogtak többet. Valójában többet ettek.

A csokoládé-fogyasztás társult a más forrásból származó, telített zsírok bevitelével. Az önkéntesek túlsúlyosnak számítottak, heti kétszer ettek csokoládét.

A tanulmány nem vizsgálta, milyen típusú csokoládét ettek és mennyit. Ennek eredményeképpen nem látható összefüggés a csokifogyasztás mennyisége és a magasabb/alacsonyabb testtömegindex között.

Az amerikai kutatók arra figyelmeztetnek, ez nem jelenti azt, hogy az emberek egy része nem hízhat el még a mérsékelt csokifogyasztás mellett is.

A tanulmány ugyanakkor összecseng azzal a korábbival, melyet patkányokon végeztek és kimutatta, hogy egyes csokiban levő összetevők felpörgetik az anyagcserét.

A tanulmány az Archives of Internal Medicine szaklapban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.