Ha mozgunk, kevésbé kívánjuk...

Csokizabálók alkonya: 15 perc séta elég, hogy kevesebb fogyjon!

Ha legközelebb elkap bennünket az édesség utáni vágy, ne a csokoládé után nyúljunk - vegyünk helyette egy negyedórás sétát, javasolják a kutatók.

2011.12.08 08:15ma.hu

Úgy tűnik, csupán egy 15 perces séta is elég ahhoz, hogy megfelezze az elfogyasztott csokoládénk mennyiségét. Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy a mozgás segít kivédeni az édességek iránti elcsábulást.

Most bebizonyosodott az is, hogy egy negyedórás séta csökkenti a dolgozók csoki-bevitelét, még a stresszes szituációkban is.

Adrian Taylor,
az exeteri egyetem munkatársa, egyben a tanulmány vezetője elmondta: tudjuk, hogy a munka közbeni édességfogyasztás gyakorlatilag egy "ész nélküli" szokás, amire a dolgozók oda sem igazán figyelnek, de természetesen a mérlegen később megmutatkozik az eredménye.

"Sokszor érezzük úgy, hogy az édesség energialöketet ad nekünk, segít megküzdeni a munkából eredő stresszel, beleértve az unalmat is. Persze, a napi szokásainkról nehéz lemondani. Ugyanakkor ha teszünk egy sétát, amikor úgy érezzük, ennünk kell egy adag csokit, a csokoládéfogyasztást felére csökkentjük."

A testmozgás hatékonyságát az is bizonyította, hogy a kutatók feladatokat végeztettek a "gyakori csokievőkkel". Akik mozogtak a munkába állás előtt, átlagosan 15 gramm csokit ettek meg a nap folyamán, míg akik nem, azok 28 grammot.

A kiadott munka nehézsége sem változtatott a csokoládéfogyasztás mennyiségén - azaz, hogy a mozgás után munkába állók kevesebbet ettek. A stressz tehát nem járult hozzá a sóvárgáshoz.

Az Appetite lapban megjelent tanulmány elsőként mutatta ki, hogy a testmozgás nemcsak a csábítással szemben hatékony, de a mennyiséget is leredukálja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.