Kedvesebbek, akik szeretik a csokit?

Hoppá: az édes étel édes emberré tesz?

Mint a mesében: ha megesszük az édességet, magunk is kedves, nyájas emberek leszünk! Csakhogy kutatók szerint ebben valóban van igazság.

2011.10.30 09:00ma.hu

Édes étel, édes lélek? A jelek szerint van összefüggés a személyiség és aközött, ha valaki szereti az édességeket, azaz kifejezetten "édesszájú". Amerikai kutatók kísérletek sorát követően hasonlították össze az emberek viselkedését és édességekhez való hozzáállását.

Egy teszt során kiderült, a csokoládét gyakran fogyasztó emberek például sokkal fogékonyabbak voltak arra, hogy segítsenek másoknak, ha szükség volt erre; összehasonlítva azokkal, akik inkább a sós ropogtatnivalókat fogyasztották, vagy nem ettek semmit.

Egy másik vizsgálat azt mutatta: az emberek valóban azt gondolják, az édességeket szerető társaik sokkal egyetértőbbek és segítőkészebbek. Sosem jellemzték volna azonban őket ideges, neurotikus típusként vagy extrovertált személyiségként.

"Eredményeink szerint valódi összefüggés van az édes ízek és az emberek felé forduló, nyíltabb viselkedés között. Vagyis van rá lehetőségünk, hogy bepillanthassunk mások személyiségjegyeibe és viselkedésébe az étkezési szokásaik alapján" - mondta el Michael D. Robinson, pszichológiaprofesszor az Észak-Dakotai Fargo egyetemről.

A tanulmány a Journal of Personality and Social Psychology-ban jelent meg. "Ennek alapján a segítőkész és barátságos embereket "édes"-nek nevezhetjük, az íz kicsit mintha a magatartásukra is kivetítődne, de azért nem kell általánosítani. Mindenesetre ez a személyiségek egy újfajta nézetéhez vezet bennünket" - mondta el Brian Meier, a Pennsylvania-i Gettysburg College pszichológiarofesszora.

Eszerint az édességek fogyasztásának valóban pozitív hatásai vannak az ember hangulatára, ám azt nem lehetne mondani, hogy a boldogság és elégedettség érzése csupán az édesség megevésének köszönhető.

További vizsgálatok szükségesek persze a bizonyításhoz, ahogyan az is, hogy más kultúrákban is kipróbálják a teszteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.