A feketecsokival csak nyerhetünk?

Jól látja: miért kell ennünk csokoládét?

Ne is tagadjuk, hogy felcsillant a szemünk! Valahányszor a csokoládé előnyeiről van szó, ez történik. Túlzásba vinni persze nem kell a csokievést, de lássuk, miért is jó fogyasztása a számunkra.

2011.10.31 14:55ma.hu

A csokoládé felelős az igazán jó közérzetért. Feldobja a hangulatot, a testet is karban tartja - persze nem úgy, hogy sokat eszünk belőle, és jól meghízunk. Természetes alkotórészei azonban előnyös hatással vannak a szervezetre nézve.

Kezdjük mindjárt a szívünkkel. A Journal of Nutrition című szaklapban megjelent új tanulmány szerint a feketecsokoládét mérsékelt mennyiségben, de gyakran eszegető embereknél megfigyelhető a gyulladást okozó fehérjék csökkent mennyisége - ezek hosszabb távon szívrohamhoz is vezethetnek.

Valóban jó ötlet fekete csokoládét enni, ha rossz a kedvünk. Hatékony a hangulat javításában. A triptofán esszenciális aminosav emeli a jobb kedvért felelős szerotonin szintjét az agyban. Egy tanulmány szerint már a csoki illata, kinézete és íze is boldogabbá tesz bennünket.

Csokifürdő


A csokoládé összetevőivel készülő testápolókat, fürdő alapanyagokat se hagyjuk figyelmen kívül. A bőr lágyításában komoly szerepet játszanak. Keverjünk össze 2 csészényi csokis tejet, 2 evőkanál enyhe, folyékony szappant és egy evőkanál mézet. Öntsük a keveréket a fürdővízbe. A csokoládés tej tejsava és az antioxidánsok lágyítják és simává teszik a bőrt.

Koppenhágai kutatók szerint a csokit evők telítettebbnek érzik magukat és kevesebb cukrot kívánnak, mint azok, akik a sós, zsíros ételeket részesítik előnyben.

Ám fontos, hogy ha elcsábulunk, a fekete csokit válasszuk: alacsonyabb glikémiás indexe miatt - mely azt jelzi, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben - egyensúlyba hozza a vércukorszintet, megakadályozva ezzel, hogy még több és több édességet kívánjunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.