Fontos diabéteszeseknél az ínybetegségek kezelése!

A fogorvos a kórházi tartózkodástól is megmenti a cukorbeteget?

Diabétesszel küzdő embereknél az ínybetegségek kezelése igen fontos: jelentős komplikációktól és költségektől menti meg a betegeket, kevesebb kórházi kezeléssel jár - derült ki egy tanulmányból.

2012.03.26 14:25ma.hu

Nagyon lényeges lenne a cukorbetegek számára a fogorvos gyakori látogatása és az ínybetegségek kezelése.

Egy hároméves amerikai tanulmány ínybetegségekkel, fogágybetegségekkel küzdő diabéteszeseket vizsgált. Egyik részük rendszeres terápián vett részt, a kontrollcsoport azonban nem.

A kezelt csoport parodontális terápián esett át első évben, és ínyük egészsége az azt követő két évben is fennmaradt. A kontrollcsoportban levő betegek csak hiányos terápiát kaptak, és az nem is volt rendszeres.

Kiderült, hogy az ínybetegségek miatt rendszeresen kezelt betegek orvosi ellátásának összköltsége 1800 dollárral lecsökkent. Ráadásul 33 százalékkal kevesebbszer kellett befeküdniük a kórházba.

A tanulmányt a floridai Tampában ismertették a fogászati kutatások éves konferenciáján.

Nagyon úgy tűnik, hogy van összefüggés a szájban levő fertőzések és a szisztémiás betegségek, így a diabétesz között, mely sajnos nagyon gyakori az emberek körében - mondta el Marjorie Jeffcoat professzor a Pennsylvaniai egyetemről.

A tanulmány rávilágít, hogyan lehetne csökkenteni a kezelések számát és költségeit a rendszeres fogászati kezelésekkel.

"További tanulmányokkal arra is rá szeretnénk mutatni, hogy más krónikus betegségekkel, így a szívrohammal, stroke-kal és a terhességgel is összefüggésben lehetnek az ínybetegségek" - mondta el a szakember.

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy bár a tanulmány azt mutatta: a gondos fogászati kezeléssel a nagyobb problémák elkerülhetők, ez még nem bizonyíték rá, hogy az egészségesebb íny közvetlenül eredményezi a kevesebb kórházi tartózkodást - tette hozzá Marjorie Jeffcoat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.