A tengeri alga segíthet a fogyásban?

Mit választanál? A konditermet vagy algás kenyeret?

Meghökkentő - Akár 180 kalóriával kevesebbet fogyaszthatunk el egy nap, ugyanannyit, mint ha fél órát töltenénk a konditeremben, ha megeszünk egy algás kenyeret.

2012.03.23 14:25ma.hu

Amennyiben gyakran eszünk napközben túl sokat, mert a reggeli nem telített bennünket eléggé, megvan a válasz a problémára. Ez pedig kutatók szerint az algás kenyér.

A tengeri algával megkent kenyér hatására sokkal telítettebbnek érezzük magunkat, és lecsökken a naponta bevitt étel mennyisége.

Azok a férfiak, akik algás kenyeret fogyasztottak, 179 kalóriával kevesebb ételmennyiséget vittek be szervezetükbe a nap folyamán - ez egyenlő azzal, mint ha fél órát edzettek volna a futópadon.

Az alga helyettesíti a só ízét, mégis sokkal kisebb mennyiségű nátriumot tartalmaz. Az alacsony nátriumtartalmú étrend pedig csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

A Sheffield Hallam egyetem kutatói közel 80 egészséges, de túlsúlyos férfin tesztelték az algás kenyér hatásait. A férfiak 18-65 év közöttiek voltak.

A kenyér normál méretű szelet volt. Egyik héten a megszokott sóval ízesítették, másik héten pedig algás kenyeret kaptak a résztvevők.

A férfiak reggelire pirítóst és tojást kaptak, illetve napközben tésztát paradicsom alapú szósszal. Majd figyelték, mennyit ettek - ellenőrizték vérnyomásukat, vércukorszintjüket és koleszterinszintjüket. A résztvevőknek osztályozniuk kellett az éhségüket és telítettség-érzetüket is.

Anna Hall tanulmányvezető elmondta: a tanulmány rámutat, hogy rövidtávon az algás kenyér fogyasztása csökkenti az energiabevitelt.

Hosszútávon hozzájárulhat a testsúly csökkentéséhez. A kutatók további vizsgálatokban reménykednek, melyek hasonló eredményeket hoznak majd.

A tengeri alga természetes, organikus és számos tápanyagban gazdag. Csupán 3,5 százalékos a nátrium-szintje, szemben a só 40 százalékával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.