Ne diétáról-diétára ugráljunk

Te is ráfutsz? 4 makacs dolog, amiért nem fogysz!

A kapkodás egyik diétáról a másikra nem éppen ideális ötlet. Meggátolja az igazi, tartós fogyást. Ha egyszer veszítettünk súlyunkból, de visszaállunk a "normális" táplálkozásra, megint hízni kezdünk. Mi a teendő?

2012.03.13 17:10Búcsú Adrienn

Nagy az öröm, amikor végre egy diéta segítségével sikerül lefogynunk - álmélkodva nézegetjük magunkat a tükörben, új vonalaink határozottan tetszenek! Ám mi történik, ha visszaállunk a korábbi táplálkozásra? A kilókat szép lassan visszaszedjük.

A tartós fogyás sokkal inkább az életmódváltásról szól, és nem a szigorú diéták betartásáról. Amennyiben jó ideje nem sikerült megszabadulnunk plusz kilóinktól, íme néhány ok, hogy ez minek köszönhető.

1. Nem vagyunk eléggé elkötelezettek:
a cél határozott kitűzése fontos. Ha nem vagyunk eléggé céltudatosak, könnyen eltéríthetnek bennünket a tervünktől. Mi a cél? Súlyvesztés, a koleszterinszint mérséklése, esetleg, hogy sokáig egészségesek maradjunk gyermekeink miatt? Tartsuk szem előtt mindig.

Komolyan el kell döntenünk, hogy le akarunk fogyni, sőt, ehhez támogatókat is célszerű keresnünk. Olyan embereket, akik szintén elszántak ugyanebben az ügyben. Motiválhatjuk egymást és támogathatjuk, ami megakadályozza a hizlaló ételek iránti "elcsábulásokat" is.

2. Ne várjunk csodákat és ne akarjuk mindent egyszerre. A kilók nem hullanak le könnyen és gyorsan, tehát kulcsfontosságú a türelem! Koncentráljunk a rövid távú (heti, illetve egy hónapra tervezett) célokra, így könnyebben elérjük azt és elégedettek leszünk vele.

3. A terv nem tartható fenn: a fogyókúra olyan legyen, amit be is lehet tartani! Diétánknak tartalmaznia kell egészséges ételeket, amelyek telítenek és energiával látnak el, különben igen hamar fel fogjuk adni.

Ha nincsenek megfelelő tápanyagok az étrendünkben, és túl sok dolog van, amit nem ehetünk, állandóan éhesnek és gyengének érezzük majd magunkat - nem csoda, ha egy gyenge pillanatunkban tivornyát csapunk. Olyan súlycsökkentő tervre van szükség, ami hosszútávon is tartható!

4. Álljunk ellen! Ha meg is csap egy kellemes sütemény illata, "rázzuk le" magunkról és gondoljunk a következő, finom, de egészséges fogásra, amit el fogunk fogyasztani! Jó étvágyat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.