A kipufogógáz nemcsak "lehetséges", hogy káros

Dízel...? Igen, és tüdőrák!

Újabb bizonyítékot találtak amerikai kutatók hosszú távú tanulmányukban arra, hogy a dízelmotorok kipufogógáza növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

2012.03.05 16:55MTI

A dízel kipufogógázat sokáig "lehetséges karcinogén anyagként" tartották számon. Az amerikai Nemzeti Rákintézet (NCI) munkatársainak 20 éven át tartó tanulmánya azonban közelebbről vizsgálta meg a hatást.

Több mint 12 ezer bányász egészségét követték nyomon, akik különböző mennyiségben lélegezték be munkahelyükön a dízellel hajtott gépek és berendezések által kibocsátott gáznemű végtermékét.

Mint a Journal of the National Cancer Institute című szaklapban közzétett jelentésükben beszámolnak róla, a legtöbb dízel kipufogógáznak kitett munkásoknál háromszor nagyobb volt a tüdőrák miatti halálozás kockázata, mint egy átlagos embernél.

Még a legkisebb mennyiségű dízel végterméknek kitett bányászoknál is 50 százalékkal magasabb volt a kockázat (az átlagoshoz képest) - írta Debra Silverman kutatásvezető, az NCI epidemiológusa.

"Megállapításaink nemcsak a bányászok számára fontosak, hanem a dízelüzemű berendezések közelében dolgozó 1,4 millió amerikai és 3 millió európai munkás számára is, valamint világszerte mindenkinek, akik nagyvárosi környezetben él"
- tette hozzá Silverman.

A kutató rámutatott, hogy Kínában, Mexikóban és Portugáliában is van néhány olyan nagyváros, ahol az utóbbi években a dízeleredetű légszennyezés szintje hasonló, mint amekkorának a bányászok ki vannak téve munkahelyükön.

A március elején közzétett tanulmány megjelenését sokáig hátráltatta néhány bányatársaság pereskedése.

A bányaipar egyes képviselői szerint a tanulmány visszatekintő jellege miatt nem ad pontos képet, mert az elmúlt évtizedekben jelentős változások történtek az alkalmazott technológiákban, így a mostani dízelüzemű berendezések kibocsátása már jóval alacsonyabb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.